Na Lambethskoj konferenciji neće biti konzervativnih anglikanskih biskupa

Nadbiskup Anglikanske crkve Sjeverne Amerike i predsjedavajući GAFCON-a, Foley Beach odgovorio je na izjavu Ureda anglikanske zajednice da je ACNA pozvana da prisustvuje nadolazećoj konferenciji u Lambethu.

“Sve dok nadbiskup Canterburyja poziva u Lambeth biskupe koji žive u nemoralu i nastavljaju kidati tkivo Zajednice, Anglikanska crkva u Sjevernoj Americi i druge provincije GAFCON-a neće sudjelovati na Lambethskoj konferenciji. Nismo se dogovorili da ćemo ‘hodati zajedno.’ Taj narativ nije istinit; nismo pristali na ovo. Postoje neke stvari oko kojih se jednostavno ne možemo složiti, a biblijska istina o ljudskoj seksualnosti je jedna od tih stvari.”

Problem je u tome što pojedini biskupi i “biskupice” otvoreno žive u homoseksualnim vezama koje nazivaju brakovima, zalažu se za “vjenčanja” istospolnih brakova te u tome smislu mijenjaju i tradicionalne obrede vjenčanja. Sve je to u suprotnosti s tradicionalnim kršćanskim i anglikanskim učenjem.

Očekuje se da će se više provincija unutar Anglikanske zajednice pridružiti bojkotu nadolazeće Lambethske konferencije u znak solidarnosti s Beachovim stavom. Nejasno je hoće li broj provincija koje sudjeluju na Welbyjevoj posljednjoj Lambeth konferenciji biti veći nego 2008. godine.

U ovom trenutku smatra se da će Labethsku konferenciju bojkotirati i Nigerija, Ruanda i Uganda, ali će se ti brojevi vjerojatno povećati među uobičajeno teološki konzervativnijim provincijama. Osim toga, postojat će pojedinačne biskupije koje će istu bojkotirati unutar provincija koje će slati svoje predstavnike. Anglikanska crkva Australije će sudjelovati, ali je vrlo malo vjerojatno da će Sydneyjska biskupija ili Sjeverozapadna Australija poslati svoje biskupe.

Labethska konferencija je skupština biskupa Anglikanske zajednice koju saziva nadbiskup Canterburyja. Prva takva konferencija održana je u Lambethu 1867.

Kako je Anglikanska zajednica međunarodna zajednica autonomnih nacionalnih i regionalnih crkava i nije upravljačko tijelo, Lambethske konferencije služe suradničkoj i savjetodavnoj funkciji, izražavajući “um zajedništva” o aktualnim pitanjima. (Wikipedia).

Izvor: englishchurchman

Naslovna fotografija: Anglican Archives

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori