time lapse photography of waterfalls during sunset

“Dovijeka je ljubav njegova” (Jutarnja molitva)

UVODNA MOLITVA

Svemogući Bože, koji nam udahnjuješ životni dah i u nama održavaš živom svetu čežnju koju si nam darovao. Molimo te, milosrđa tvojeg radi, blagoslovi sve naše misli i pothvate, kako ne bismo započinjali bilo koje djelo bez čistih namjera i kako ne bismo išta činili bez tvojeg blagoslova. Otvori nam duhovne oči kako bismo mogli vidjeti nevidljivo i neviđeno i nadahni nam srca svojom mudrošću; osnaži nas svojom snagom kako bismo mogli obaviti sve svoje obveze, a kada dođe kraj primi nas kao svoje vjerne sluge; po Isusu Kristu, Spasitelju našemu. Amen.

Djela apostolska 16, 1-10

U one dane: Stiže Pavao u Derbu i Listru. Ondje, gle, bijaše učenik neki imenom Timotej, sin neke pokrštene Židovke i oca Grka. Uživao je dobar glas među braćom u Listri i Ikoniju. Pavao htjede da on pođe s njime pa ga uze i obreza zbog Židova koji bijahu u onim mjestima. Jer svi su znali da mu je otac Grk.

I kako su prolazili gradovima, predavali su im za opsluživanje odredbe koje su apostoli i starješine utvrdili u Jeruzalemu. Tako se Crkve učvršćivahu u vjeri i broj im se danomice povećavao.

Prođoše Frigiju i galacijski kraj jer ih je Duh Sveti spriječio propovijedati riječ u Aziji. Kad su došli do Mizije, htjedoše u Bitiniju, ali im ne dopusti Duh Isusov. Onda prođoše Miziju i siđoše u Troadu.

Noću je Pavao imao viđenje: Makedonac neki stajaše i zaklinjaše ga: »Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!« Nakon viđenja nastojasmo odmah otputovati u Makedoniju, uvjereni da nas Bog zove navješćivati im evanđelje.

Riječ je Gospodnja.

Psalam 100, 1b-3. 5

Kliči Gospodinu, sva zemljo!
Služite Gospodinu u veselju!
Pred lice mu dođite
s radosnim klicanjem!

Znajte da je Gospodin Bog:
on nas stvori, i mi smo njegovi,
njegov smo narod i ovce paše njegove.

Jer dobar je Gospodin,
dovijeka je ljubav njegova,
od koljena do koljena vjernost njegova.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu,
kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova.
Amen.

DUHOVNA MISAO

Kratki 100 psalam poziva nas da „kličemo Gospodinu!“ Zašto? „Znajmo da je Gospodin Bog, on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove!“ Nismo sami sebe stvorili. Božja ruka nam je dala postojanje. Svjesnost postojanja sačinjava, kao dar ruke Drugoga, temelj naše molitve i naše hvale. U zadnjem retku, spomenutog psalma, čitamo: „jer dobar je Gospodin, dovijeka je ljubav njegova, od koljena do koljena vjernost njegova!“. Temelj naše hvale stoji u datosti da smo upoznali Gospodina, ne samo kao svoga Stvoritelja, nego i kao svoga vjernoga i ljubaznoga Zaštitnika, kojemu je drago upravljati poviješću naše zemlje zajedno s nama. Naše povijesno postojanje ukorjenjuje se u njegovu dobrotu koja je vjerna. Hvala je stoga čin postojanja. Što god više postanemo šutljivi i što god je dublje naše približavanje čudu našega bića, toliko će biti slobodnija molitva hvale. Ona će se uzdizati iz dubine našega bića. Bit ćemo zahvalni što smo „stvoreni tako čudesno!“ Ako već ovdje na zemlji ne hvalimo Boga, ostajemo vječno nijemi. Izvor naše hvale dolazi iz svjesnosti da je Bog neizrecivo i neizmjerno dobar. Ta svjesnost može zapaliti nas ljude. Riječi su nedostatne. Mi se veselimo pred Bogom, u Bogu i zajedno s Bogom.

MOLITVE

Oče naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Molitva dana

Svemogući Bože, istinski poznavati tebe znači imati život vječni; daj nam da tako savršeno upoznamo Sina tvoga Isusa Krista da bude naš put, istina i život, kako bismo mogli postojano slijediti njegove korake na putu koji vodi u život vječni, po istom Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje, u jedinstvu Duha Svetoga, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen.

Zahvaljivanje Bogu za milost i zaštitu u protekloj noći.

Svemogući i vječni Bože, u kojem živimo, krećemo se i postojimo; mi, tvoja potrebita stvorenja, donosimo pred tebe naše skromne zahvale što si nas sačuvao od prvoga dana naših života pa sve do danas, a naročito ti hvala što si nas izbavio od opasnosti koje su vrebale u protekloj noći. Zahvaljujemo ti i veličamo tvoje slavno Ime poradi ovih milosti koje si nam podario i ponizno te molimo primi našu žrtvu slavljenja i zahvalnosti koju ti prinosimo ovoga jutra; poradi onoga koji je ležao u grobu i uskrsnuo za nas, tvojega Sina, našeg Spasitelja Isusa Krista. Amen

Posvećivanje duše i tijela Božjoj službi s odlukom da ćemo svakodnevno rasti u dobroti.

Samo zbog tvoje milosti, milosrdni Oče, našem životu je nadodan još jedan dan. Posvećujemo svoju dušu i tijelo tebi i tvojoj službi koju ćemo ispunjavati trezvenim, pravednim i pobožnim životom; u ovoj nas odluci učvrsti i osnaži, kako bi iz dana u dan rasli u milosti i spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Amen.

Molitva za milost koja će nas osnažiti na vršenje odluke koju smo donijeli.

Bože, ti koji poznaješ slabost i pokvarenost naše naravi i mnoge kušnje s kojima se svakodnevno susrećemo; ponizno te molimo, smiluj se nad našim slabostima i podari nam stalnu pomoć tvoga Duha Svetoga, kako bi se mogli uspješno oduprijeti grijehu i predano vršiti svoje dužnosti. Utisni u naša srca strah od tvoje osude i zahvalnost na tvojoj dobroti prema nama i daj da se bojimo i sramimo uvrijediti te. Iznad svega, molimo te, učini da uvijek imamo na umu dan kada ćemo morati polagati račun za svaku misao, riječ i djelo pred Onim kojega si ti postavio sucem živih i mrtvih, tvojim sinom, Isusom Kristom, Gospodinom našim. Amen.

Molitva za milost da nas vodi i čuva u danu koji je pred nama i za Božji blagoslov u poslovima koji nas čekaju

Naročito molimo za tvoju milost i zaštitu u danu koji je pred nama. Čuvaj nas od neumjerenosti u svim stvarima, i podari nam revnost u obavljanju naših poslova. Podari nam strpljenje u nedaćama. Podari nam milost kako bi bili pošteni u svim našim poslovima, kako bi bili tihi i miroljubivi, puni suosjećanja i kako bi, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, činili dobro svim ljudima. Usmjeravaj nas, molimo te, na svim našim putovima. Zaštiti nas od svih opasnosti i nevolja, i dostoj se zaštiti nas i naše bližnje svojom očinskom brigom i zaštitom. Sve ovo i sve ostalo što se dostojiš podariti nam, ponizno molimo po Gospodinu našem i Spasitelju Isusu Kristu. Amen.

Kolekta za počinak

Svemogući Bože, ti si nakon stvaranja svijeta počinuo od svih svojih djela i posvetio dan odmora za sva svoja stvorenja. Pomozi nam da, odbacujući sve zemaljske tjeskobe, budemo potpuno pripravni za službu u tvome svetištu. Daj da naš počinak ovdje na zemlji bude priprava za vječni počinak, obećan tvojemu narodu u nebu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

(Uputi i svoje osobne zahvalnice i molbe Bogu)

Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima nama! Amen.

(Na temelju Knjige zajedničkih molitava)

Izvor duhovne misli: Gospa sinjska.

Subota petog uskrsnog tjedna (C)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori