Jutarnja molitva šeste uskrsne nedjelje

UVODNA MOLITVA

Bože, obradovao si nas tjednim sjećanjem na slavno uskrsnuće tvojega Sina, našega Gospodina. Dok te štujemo, podari nam danas svoj blagoslov, kako bismo dane koji su pred nama mogli provoditi u tvojoj milosti. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava) 

MOLITVA ŠESTE USKRSNE NEDJELJE

Bože, onima koji te ljube pripravio si dobra koja nadilaze ljudsko shvaćanje; ulij u naša srca takvu ljubav prema tebi, da tebe ljubeći u svemu i iznad svega, postignemo tvoja obećanja koja nadilaze sve naše želje, po Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava) 

BIBLIJSKA ČITANJA

Djela apostolska 15, 1-2.22-29

Siđoše neki iz Judeje u Antiohiju i počeše učiti braću: »Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti.« Kad između njih te Pavla i Barnabe nasta prepirka i raspra nemalena, odrediše da Pavao i Barnaba i još neki drugi između njih uzađu u Jeruzalem k apostolima i starješinama poradi tog pitanja.

Tad apostoli i starješine zajedno sa svom Crkvom zaključe izabrati neke muževe između sebe i poslati ih u Antiohiju s Pavlom i Barnabom. Bijahu to Juda zvani Barsaba, i Sila, muževi vodeći među braćom. Po njima pošalju ovo pismo:

»Apostoli i starješine, braća, braći iz poganstva po Antiohiji, Siriji i Ciliciji – pozdrav!

Budući da smo čuli kako vas neki od naših, ali bez našega naloga, nekakvim izjavama smetoše i duše vam uznemiriše, zaključismo jednodušno izabrati neke muževe i poslati ih k vama zajedno s našim ljubljenim Barnabom i Pavlom, ljudima koji su svoje živote izložili za ime Gospodina našega Isusa Krista. Šaljemo vam dakle Judu i Silu. Oni će vam i usmeno priopćiti to isto. Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!«

Riječ je Gospodnja.

Psalam 67, 2-3.5-6.8

Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas,
obasjao nas licem svojim,
da bi sva zemlja upoznala putove tvoje,
svi puci tvoje spasenje!

Nek se vesele i kliču narodi
jer sudiš pucima pravedno
i narode vodiš na zemlji.

Neka te slave narodi, Bože,
svi narodi neka te slave!
Bog nas blagoslovio!
Neka ga štuju svi krajevi svjetski!

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu,
kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova.
Amen.

ZAVRŠNA MOLITVA

Svemogući Bože, Ti si rekao: Neka bude svjetlo! I bi svjetlo. Tomu se veselimo, o Bože, ali ipak moramo priznati da naše slabo zemaljsko tijelo više naginje tmini nego li svjetlu. Zato Te molimo, o Oče svjetla, da nad nama svijetli svjetlost Tvoga lica, da bi se razilazila sva tmina, koja može još nad nama vladati.

Bože milosti i utjehe, smiluj nam se i daj da Tvoja moć vlada nad našom slabošću. Obnovi u nama Tvoju sliku, i daj da danas nešto okusimo od vječnog mira. Daj da bi ovaj dan, kojega si Ti još prigodom stvaranja svijeta odredio za dan mira, u kojem treba jedino Tebi služiti, zaista i bude Tebi posvećen. Molimo Te, djeluj u nama po Duhu Svetomu i na današnji dan rasvijetli, posvećuj i podučavaj dušu našu.

Bodri nas i pomozi da danas pozorno čitamo i slušamo Tvoje riječi, da slavno Tvoje ime veličamo u pjesmi i molitvi. Daj da ne budemo samo slušatelji Tvojih riječi nego i
izvršitelji.

Otvori srca naša da zlatno sjeme Tvoje riječi s veseljem primamo, i da urodi bogatim plodom. Sačuvaj nas od svakovrsnih tjelesnih kušnji i takvih riječi i djela koja bi prijetila da od Tebe otpadnemo. Uzmi nas ti pod Tvoju zaštitu i čuvaj poradi otkupitelja našega Isusa Krista Amen.

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.
(Iz: Pjesmarica na porabu reformiranim kršćanima, Tordinci, 1921.)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori