Oslobađajuća presuda za evangeličkog pastora Latzela

Zemaljski sud grada/zemlje Bremena u Njemačkoj oslobodio je 20. svibnja  evangeličkog pastora Olafa Latzela od optužbe za govor mržnje ili „huškanje naroda „ (Volksverhetzung). Time je srušena presuda prve instance iz studenog 2020. godine. Sudac presude Hendrik Göhner je u usmenom obrazloženju rekao kako se sud nije bavio time dali je sadržaj spornih propovijedi dobar ili loš već pitanjem:  postoje li osnove za govor mržnje? Sud je prema tome  utvrdio da nije bilo prekršaja njemačkih zakona. Pastor Latzel je svoje kritike glede homoseksualnosti izrazio na temelju Biblije i u crkvenom prostoru te stoga  njegove izjave ulaze u kategoriju slobode govora i izražavanja.

Premda je obrana i crkvena zajednica pastora Latzela zadovoljna oslobađajućom presudom, začuđuje da su kritike na presudu  došle iz redova  vrha evangeličke crkve Bremena i Njemačke , koji smatraju da se kod Latzela radi o „biblicizmu i povredama zakona ljubavi prema LGBT osobama“.

Mnogi evanđeoski teolozi  poput autora teksta u ovoj presudi  vide s jedne strane ohrabrenje da svećenici, pastori i propovjednici nastave sa iznošenjem tradicionalnog nauka o braku i obitelji, ali i upozorenja da se glavna opozicija na ovaj navještaj može očekivati od strane liberalnih i od biblijskog nauka apostatskih (otpalih) teologa i crkava.

Vatroslav Župančić

Izvor : Idea.de

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Jedna misao o “Oslobađajuća presuda za evangeličkog pastora Latzela

Odgovori