Patrijarh Porfirije u Skoplju proglasio autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Nakon što je Sabor Srpske pravoslavne crkve na svojoj sjednici 16. svibnja 2022. godine donio odluku o najširoj mogućoj autonomiji Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, episkopi Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Porfirijem i episkopi Makedonske pravoslavne crkve na čelu s arhiepiskopom Stefanom , zajedno sa svećenstvom služili su dana 19. svibnja2022. godine zajedničku liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Danas je na blagdan sv. Ćirila i Metoda po julijanskom kalendaru, služena zajednička liturgija Srpske i Makedonske pravoslavne crkve u Hramu Sv. Klimenta u Skoplju. Liturgiju je predvodio patrijarh Porfirije koji je nakon liturgije u svojoj propovijedi objavio da je sv. arhijerejski Sabor SPC jednoglasno donio odluku da odobrava autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve. Narod u Hramu je sa oduševljenjem suzama u očima i dugim pljeskom pozdravio ovu odluku.

Od 15-e minute pogledajte kako je narod odgovorio na objavu o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije je u svojoj propovijedi rekao da se “danas raduje cijela Crkva, nebo i zemlja, kada se braća vole, kada slave ime Božje, a mi se radujemo što smo nakon pedeset i pet godina služili svetu Liturgiju u Beogradu, a zatim u Skoplju. Jedna je vjera naša i naša ljubav i zato se danas neopisivo radujemo, jer se pred našim očima događa čudo, a mi smo nedostojni sudionici tog čuda. Ono što je razdvojeno od 1967. godine, Bog nas je počastio da bude ozdravljeno”.

Arhiepiskop Stefan u svom emotivnom govoru, zahvalio je patrijarhu na ovoj odluci te podsjetio na težak put Makedonske pravoslavne crkve do autokefalnosti.

“Crkva nije savez mesnih crkava, nego je uvek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino telo čovečanstva. Zaista, Crkva jeste podeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svet povlači kako bi joj olakšao vodstvo”, rekao je arhiepiskop Stefan.

Nakon što sinode obje Crkve usuglase administrativne detalje, odluka će se objaviti i službeno svim autokefalnim pravoslavnim crkvama.

Ovime je okončano 55. godišnje iščekivanje Makedonske pravoslavne crkve da steknu autokefalnost odnosno potpunu samostalnost.

Prethodno su na zasjedanju Sv. Sinoda Carigradske patrijaršije, 9. svibnja 2022. pod predsjedanjem carigradskog (ekumenskog) patrijarha Bartolomeja, raspravljajući o pitanju Makedonske pravoslavne crkve donijeti zaključci kojima se uspostavlja euharistijsko jedinstvo s episkopatom, klerom i vjernicima Crkve u Sjevernoj Makedoniji koja se naziva Ohridska arhiepiskopija. O tome vidi više ovdje.

Foto: SPC; Slobodna Evropa,

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori