“Srce će vam se radovati” (Večernja molitva)

EVANĐELJE DANA

Iv 16, 20-23a

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost. Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet. Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće. U onaj me dan nećete ništa više pitati.«

Evanđelje Gospodinovo!

DUHOVNA MISAO

Budući da je bio Bog, Gospodin Isus je mogao čitati misli svojih učenika. Svojim je pitanjima otkrio da zna sve o tome što ih zbunjuje. Nije im na teškoću odgovorio izravno, nego je nastavio govoriti o tom “još malo”. Svijet će se veseliti jer su uspjeli razapeti Gospodina Isusa, dok će učenici plakati i jadikovati. Ali bit će to samo zakratko. Njihova žalost će se okrenuti u radost – i bijaše tako – najprije uskrsnućem, zatim dolaskom Duha.

Ponovno moramo reći kako ne znamo na koje se vrijeme odnose Gospodinove riječi “opet ću vas vidjeti”. Odnosi li se to na njegovo uskrsnuće, njegovo slanje Duha na Pedesetnicu ili na njegov Drugi dolazak? U sva tri slučaja krajnji ishod je radost, radost koju se ne može oteti.

Dosad su učenici dolazili Isusu sa svojim pitanjima i zamolbama. U taj dan (razdoblje koje počinje silaskom Duha na dan Pedesetnice), tjelesno neće više biti s njima i zato mu neće postavljati pitanja. No znači li to da se neće imati kome obratiti? Ne, u taj dan imat će povlasticu iskati Oca. On će im udovoljiti zbog Isusa. Zamolbe će biti ispunjene ne zato što smo mi dostojni, nego zato što je dostojan Gospodin Isus. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Večernje molitve (Jean Calvin)

Gospodine Bože, daj mi po milosti svojoj da ove noći odmorim svoje tijelo, dušu i um, te se u Tvojoj milostivoj ljubavi, smirim i utješim od svega i od svih zemaljskih briga. Budući da niti ovaj dan ne prolazi a  da raznovrsno ne sagriješih, molim Te prekri sve moje prijestupe Tvojom milošću kako ne bih izgubio Tvoju prisutnost. Oprosti mi, milostivi Oče, poradi Krista, jer dok liježem na počinak nadam se ponovnom buđenju po Tvojoj milosti. Održi me radosnim da bez obzira što me očekuje i dalje vjerujem da ću jednoga dana spoznati svoj konačni uspon – uskrsnuće – jer je Isus Krist za mene položio svoje tijelo na smrt i uskrsnuo za moje opravdanje. U njegovo ime te molim. Amen.

Gospodine Bože – koji si čovjeku dao noć za počinak a dan stvorio za rad; podari mi molim te, da se moje tijelo tako odmori tijekom ove noći kako bi moj um uvijek bio budan za tebe. Ne dopusti da se moje srce snuždi ili da ga pobjedi muka koja sprječava ljubav prema tebi.
Dok otpuštam svoje brige kako bih se opustio i rasteretio svoj um, ne želim zaboraviti, niti sjećanje na Tvoju dobrotu i milost, koja uvijek mora biti duboko urezana u mome umu.
Ne dopusti da te zaboravim.

Jednako tako, kao što moje tijelo počiva i moja savjest odmara.
Učini također da u snu ne dopustim sebi popuštanje  tijelu, već da si priuštim onoliko koliko slabost ovog prirodnog stanja zahtijeva i da mi nakon toga bude omogućeno da budem budniji u Tvojoj službi.
Budi voljan da me održiš čednim i neiskvarenim, ne samo umom nego i tijelom, te da budem siguran od svih opasnosti, kao bi se moj san mogao pretvoriti u slavu Tvojega imena.

Ali kako ovaj dan nije prošao bez da sam Te na mnogo načina povrijedio svojom sklonošću zlu, jednako tako kao što je sve sada prekriveno tamom noći, učini po tvojoj odluci da sve što je u meni grješno bude pokriveno tvojom milošću.

Čuj me, Bože, Oče i Očuvatelju, po Isusu Kristu, Sinu tvome. Amen.

Prijevod: Almir Pehlić

Pogledajte još i DVIJE JUTARNJE MOLITVE JEANA CALVINA

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori