U Sloveniji preminuo biskup u miru Geza Erniša

Nakon duže bolesti danas je umro Biskup u miru Evangeličke crkve u Sloveniji, Geza Erniša.

Mag. Geza Erniša z, koji je rođen 1. veljače 1952. u Tešanovcima. Nakon srednje škole studirao je teologiju u Slovačkoj i Njemačkoj.

Započeo je svećeničku službu u Crkvenoj općini Gornji Slaveči, gdje je službovao od 1979. do 1997. godine, a potom je do umirovljenja 2021. godine službovao u Moravskim Toplicama gdje je propovijedao Božju riječ i na slovenskom i njemačkom jeziku. Kao upravitelj brinuo se i za druge crkvene zajednice. Uz svećeničku službu, od 1995. do 2001. obnašao je i dužnost seniora Slovenske evangeličke crkve, a 2001. postao je prvim biskupom Slovenske evangeličke crkve. Zajedno s crkvenim inspektorom dr. sc. Aleksandar Kerčmar služio je dva mandata, do 2013. godine, kada je postao počasni biskup.

Bio je kozmopolit i ugledan Prekmurac, čiji je rad bio prepoznat kako u domaćim tako i u stranim sredinama. Kao izvrstan retoričar i veliki zagovornik ekumenizma, bio je jedan od najprepoznatljivijih vjerskih dostojanstvenika u zemlji, stječući povjerenje i poštovanje među ljudima različitih vjerskih pogleda. Dao je veliki doprinos u promicanju Prekmurja i načela protestantske etike. Godine 1995. bio je jedan od suosnivača Vijeća kršćanskih crkava u Europi, a 2008. godine izabran je u Vijeće Svjetske luteranske unije u Stuttgartu.

Nakon ostavke na mjesto biskupa dodijeljena mu je titula počasnog biskupa Slovenske evangeličke crkve, a 2013. godine predsjednik Borut Pahor dodijelio mu je visoko državno priznanje Srebrni red za zasluge za uspješno, kohezivno i tolerantno vođenje Evangeličke crkve. Bio je svećenik u Moravskim Toplicama sve do iznenadne bolesti, koja ga je nedavno stavila u krevet.

Njegovu smrt potvrdio nam je sadašnji evangelički biskup Leon Novak. Geza Erniša preminuo je u 71. godini života.

Predsjedništvo Evangeličke crkve reagiralo je na tužnu vijest, a mnogi državni političari, među kojima i predsjednik Pahor i bivši načelnik Općine Moravske Toplice, izrazili su žaljenje i počast preminulom.

Izvor: vestnik.si

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori