U Korođu otrkivena bista Tiszi Istvanu. Priopćenjem reagirala Reformatska kršćanska crkva Mađara

U subotu, 4. lipnja 2022. godine, ispred župne crkve Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj koja je trenutno u posjedu Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, otkrivena je bista kontroverznom mađarskom političaru, Tiszi Istvanu. Prije toga je održano bogoslužje u crkvi koje je predvodio Peter Szenn, biskup Reformirane kalvinske crkve u Hrvatskoj zajedno s nekoliko svećenika ove zajednice. Propovijedao je Kálmán Kovács, župnik uz Baktalórántháza (Mađarska).

Iako su na navedeni događaj pozvani i predsjednik Mađarskog parlamenta László Kövér kao i generalni biskup Reformatske crkve u Mađarskoj Zoltán Balog na navedenom događaju nisu bili nazočni te su se sukladno informacijama koje su doše do uredništva IPA-e od istog ogradili. Iako je bio pozvan, na otkrivanje sporne biste nije došao niti načelnik Općine Tordinci gospodin Davor Adžić.

Foto: fb stranica Reformirane kršćanske kalvinske crkve

Povodom ovoga događaja oglasila se Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj priopćenjem kojega donosimo u cjelosti:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST REFORMATSKE KRŠĆANSKE CRKVE MAĐARA U HRVATSKOJ

POVODOM POSTAVLJANJA BISTE TISZI ISTVANU U KOROĐU

U subotu 4. lipnja 2022. godine ispred reformatske župne crkve u Korođu, otkrivena je bista Tiszi Istvanu, mađarskom premijeru prije i u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Na istoj se nalazi natpis na mađarskom jeziku da se radi o „mučeniku“, premijeru Mađarske i da su njegove riječi mještani Korođa zadnji mogli slušati.

Tim povodom Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj najoštrije osuđuje navedeni čin i od istoga se ograđuje.

Naime, u posjedu svih nekretnina Reformatske župe u Korođu koja organizacijski i vlasnički pripada Reformatskoj kršćanskoj crkvi Mađara u Hrvatskoj nalazi se druga vjerska zajednica, Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj koja je organizator spornog događaja.

Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj se 1999. godine odvojila od povijesne matične crkve i u posjedu drži nekoliko župa i njihovu imovinu (imovinu Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj odnosno njezinih crkvenih općina) koja joj pravno ne pripada. Među njima je i župa u Korođu. Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj nema dozvolu vlasnika, niti je istu zatražila, za postavljanje navedene sporne biste pa smatramo da se radi o nezakonitoj izgradnji spomen obilježja.

Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj ograđuje se i osuđuje postavljanje sporne biste ne samo iz razloga što je na taj način povrijeđeno njezino vlasništvo već i iz razloga što se radi o povijesno i politički kontroverznoj osobi. Naime, Tisza Istvan obnašao je dužnost ministra predsjednika Ugarske vlade 1903-1905. i 1913. – 1917., od 1910. te je bio vođa Nacionalne stranke rada (Nemzeti Munkapárt) i zastupnik veleposjedničkog dijela mađarskih vladajućih krugova, jedan od glavnih nositelja politike nacionalnog pritiska na ne mađarske narode u Ugarskoj.  Kao predsjednik Donjem doma u Parlamentu, Tisza je radio na uklanjanju oporbe te ih je čak uz pomoć policije izbacio iz Parlamenta kako bi progurao svoje prijedloge zakona, posebno o vojsci. Na taj način je stekao mnoge protivnike i u Mađarskom narodu koji je izašao na prosvjede u svibnju 1912. godine. Prosvjedi koji su bili usmjereni protiv politike Tisze Istvana ugušeni su u krvi. Na tzv. „krvavi četvrtak“ 23. svibnja 1912. ubijeno je 6 prosvjednika.

Tisza Istvan nakon više neuspjelih atentata ubijen je od strane jednog vojnika,  31. listopada 1918. godine. Radi se o politički motiviranom ubojstvu te se ne može govoriti o „mučeniku“ u kršćanskom razumijevanju mučeništva.

Budući se radi o politički kontroverznoj osobi, mi kao vlasnici nekretnine na čijem je zemljištu podignuta sporna bista smatramo da ista može povrijediti osjećaje žitelja u multietničkoj i multikonfesionalnoj općini Tordinci.  

Posebno smatramo da ovoj bisti nije mjesto u crkvenom dvorištu i to ispred samog ulaska u crkvu.

U Kopačevu, 6.06.2022.

Ured za medije Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori