Što vjerske zajednice misle o pobačaju? (Religijski forum Hrvatskog radija)

U emisiji Religijski forum Hrvatskog radija govorilo se o pobačaju. O ovoj temi govorili su predstavnici vjerskih zajednica, đakon Srpske pravoslave crkve Petar Kozakijević, imam Islamske zajednice Mersad Kreštić Julija Kuš iz Židovske vjerske zajednice Bet Israel, đakonica Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Melanie Ivančević predsjednik Hrvatske protestantske konferencije Vatroslav Župančić te pastor Kršćanske adventističke crkve, Darko Kovačević. Emisiju je vodio Ivan Dukarić Stubičar.

Đakon Kozakijević naglasio je da je pobačaj u svakom slučaju neprihvatljiv čin te važnost pastoralne pomoći ženama koje se odlučuju na pobačaj.

Imam Kreštić naglasio je da Islam smatra kako život počinje tek nakon 120 dana od začeća te da je nakon toga prekid trudnoće nedozvoljen osim ako je medicinski dokazano da je život majke ugrožen ili pak ukoliko je nastupila smrt nerođenog djeteta. Također je naglasio da je u Islamu dozvoljeno planiranje obitelji.

Gospođa Kuš iz Židovske vjerske zajednice Bet Israel naglasila je da se u Židovstvu tek nakon rođenja se netko smatra osobom, te da ukoliko žena želi iz bilo kojeg razloga prekinuti trudnoću, da joj je to dozvoljeno a u nekim situacijama i preporučljiv. Korištenje kontracepcije dozvoljeno je samo ženama. Pobačaj je dopušten ali neželjen.

Đakonica Ivančević iz Evangeličke crkve rekla je kako se Evangelička crkva zalaže za život ali da kad struka smatra da se pobačaj može izvršiti da je ta odluka na ženi, Također je naglasila važnost pomoći ženama koje planiraju ili koje su učinile pobačaj.

Predsjednik Hrvatske protestantske konferencije, Vatroslav Župančić u ime Evangeličke metodističke crkve, Protestantske reformirane kršćanske crkve i Reformatske kršćanske crkve Mađara naglasio je da sukladno biblijskom učenju kao i tradiciji crkve nema nikakvog opravdanja za pobačaj te da je svaki prekid trudnoće ubojstvo. Također je naglasio da je potreba pastoralnog pristupa ženama koje razmišljaju o pobačaju sa svrhom i ciljem rođenja djeteta.

Pastor Kovačević iz Adventističke crkve iznio je stav svoje crkve kako je Bog darodavatelj života i da počinje u utrobi majke te da je pobačaj neprihvatljiv. No, u isto vrijeme istaknuo je kako se u određenim situacijiama kao što su anomalije, bolesti nerođenog djeteta, kao i moralnih dvojbi (silovanja i sl.) odluku treba prepustiti ženi.

U priloženoj audio snimci poslušajte opširnije što su navedeni predstavnici vjerskih zajednica rekli.

Izvor: Religijski forum

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Jedna misao o “Što vjerske zajednice misle o pobačaju? (Religijski forum Hrvatskog radija)

  1. U startu svaki pobacaj je ubistvo, ali ako je zivot majke u pitanju ili dete sigurno je na putu da umre u majcinom telu i izazove psihicko-fizicke posledice po majku, verujem da jedino tada je dopusteno (ovo je moje licno misljenje). Ali posto je Bog glavni autoritet i njegova rec data u Bibliji, jasno je da se svakako na pobacaj gleda kao na ubistvo. Gluposti o 120 dana i slicne ljudske umotvorine su sotonini direktni uticaji na to da se izvrsi ubistvo. Takodje krilatica feministkinja “moje telo, moje pravo” je neprimenljivo na dete. Dete NIJE majka, dete JESTE nezavisno bice unutar majke. A ti izbori, tipa necemo dete nismo spremni/jurimo karijeru… jesu izbor ekvivalentan izboru Adama i Eve u Edenu kada ih je satanin izbor odveo u smrt.

Odgovori