Spomendan Richarda Baxtera, engleskog svećenika i puritanca

Engleski teolog, svećenik nonkonformist Richard Baxter (1615.-1691.) bio je zagovornik kršćanskog jedinstva i autor više od 160 knjiga.

Richard Baxter rođen je u Rowtonu u Shropshireu 12. studenog 1615. i uglavnom se samoobrazovao “iz knjiga” uz “neznatnu pomoć seoskih učitelja”. Nakon što je u dobi od 15 godina “Bogu bilo drago probuditi” njegovu dušu, studirao je teologiju. Zaređen je za anglikanskog svećenika 1638., a dvije godine kasnije počeo je pomagati vikaru u Kidderminsteru, Worcestershire. Tijekom Puritanske revolucije služio je kao pukovnijski kapelan, ali dvije godine službe narušile su njegovo krhko zdravlje. Oporavljajući se 1647. godine, napisao je Vječni počinak svetaca (1650.), veliku knjigu koja tješi unesrećene i promišlja o životu ovdje i u onom svijetu.

Baxter je nastavio svoj pastoralni rad u Kidderminsteru. Ustrojio je veliku zajednicu. Nastavio je obilno i pisati. Njegovi su spisi, iako su često difuzni i digresivni, snažni, racionalni i dobro informirani. Započeo je niz ekumenskih djela u kojima je zagovarao “Pravi katolicizam” široke, univerzalne kršćanske crkve. Knjige Reformirani pastor (1656.) i Poziv za neobraćene (1657.) bile su posebno popularne i utjecajne.

U Svetom Commonwealthu (1659.) Baxter je branio monarhiju kao najbolji oblik vladavine – ali samo ako se kralj podredi zakonu “Boga, Univerzalnog Monarha”. Godine 1660. Baxter je pozvan u London da surađuje u planovima za obnovu monarhije. Radio je za Obnovljenu crkvu Engleske koja bi bila umjereno episkopalna, uključujući prezbiterijance, kongregacionaliste i umjerene baptiste kao članove jednog obostrano prihvatljivog katoličkog (sveopćeg) tijela Crkve. Ali anglikanska se hijerarhija žestoko usprotivila ovom planu. Strogi zakoni svrgnuli su više od 2000 svećenika, uskrativši im pravo na propovijedanje. Baxter je pod Jakovom II. bio je u zatvoru više od godinu dana jer je navodno napao crkvu i državu u svojoj Parafrazi Novog zavjeta (1684.).

Jedna od njegovih izjava je: “Propovijedao sam kao umirući čovjek umirućim ljudima”.

Baxter je umro 8. prosinca 1691. do kraja služeći svome Gospodinu i naviještajući njegovu Riječ.

Odgovori