Što je krštenje za mrtve?

Pavao piše u 1. Korinćanima 15,29: „Što onda čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopće ne uskršavaju, što se krste za njih?“

Ovo je jednan od zagonetnih redaka u Bibliji. Kršćanska sljedba Svetaca posljednih dana poznata kao Mormoni na temelju ovoga retka krštavaju se za mrtve i u tu svrhu vrlo precizno istražuju rodoslovlja kako bi doznali za svoje pretke te se krstili umjesto njih. Ovakva praksa, iako ju spominje apostol Pavao, nema nikakvog uporišta u biblijskom učenju niti u praksi rane Crkve.

Na priloženom videu o krštenju za mrtve upućeno je pitanje poznatom pastoru Johnu MacArthuru.

MacArthur naglašava kontekst u kojem Pavao govori o krštenju za mrtve. Pavao govori o uskrsnuću mrtvih. Uskrsnuće će se doista dogoditi, ono je stvarno i kršćani ga trebaju vjerovati. U tome kontekstu Pavao spominje i pogansku praksu krštenja za mrtve, ne da bi je opravdao već da bi iskoristio ovu činjenicu kao dokaz da i pogani vjeruju u život poslije smrti: “ Ako mrtvi uopće ne uskršavaju, što se krste za njih? I sam Isus, kao i apostoli koristili su primjere i iz poganskih religija kako bi naučavali određene istine. U ovome slučaju Pavao koristi pogansku ceremoniju da naglasi: “Ako čak i pogani vjeruju u život nakon smrti, kršćani zasigurno ne trebaju sumnjati u uskrsnuće mrtvih”.

Težnja za besmrtnošću je u srcu svakog čovjeka. Sve religije, na različite načine tumače besmrtnost. Hinduisti npr. kroz reinkarnaciju i sl. Dakle, besmrtnost je u srcu svakoga čovjeka jer smrt nije kraj.

Apostol Pavao spominje krštenje za mrtve bez dodatnog objašnjenja što to znači jer su njegovi slušatelji znači o čemu govori. Ta poganska praksa im je bila poznata. Zato je Pavao koristi kao dodatni argument za učenje o uskrsnuću. On dakle ne opravdava ovo učenje, nije ga prakticirao niti dao upute da se to čini.

Pogledajte više u videu:

Naslovna foto: ldsdaily.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori