Što je krštenje za mrtve?

Pavao u 1. Korinćanima 15,29 spominje krštenje za mrtve: „Što onda čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopće ne uskršavaju, što se krste za njih?“

Što je krštenje za mrtve?

 krštenje za mrtve

Ovo je jednan od zagonetnih redaka u Bibliji. Kršćanska sljedba Svetaca posljednih dana poznata kao Mormoni na temelju ovoga retka krštavaju se za mrtve i u tu svrhu vrlo precizno istražuju rodoslovlja kako bi doznali za svoje pretke te se krstili umjesto njih. Ovakva praksa, iako ju spominje apostol Pavao, nema nikakvog uporišta u biblijskom učenju niti u praksi rane Crkve.

Vidi i ovo: O krštenju za mrtve

Na priloženom videu o krštenju za mrtve upućeno je pitanje poznatom pastoru Johnu MacArthuru.

MacArthur naglašava kontekst u kojem Pavao govori o krštenju za mrtve. Pavao govori o uskrsnuću mrtvih. Uskrsnuće će se doista dogoditi, ono je stvarno i kršćani ga trebaju vjerovati. U tome kontekstu Pavao spominje i pogansku praksu krštenja za mrtve, ne da bi je opravdao već da bi iskoristio ovu činjenicu kao dokaz da i pogani vjeruju u život poslije smrti: “ Ako mrtvi uopće ne uskršavaju, što se krste za njih?

I sam Isus, kao i apostoli koristili su primjere i iz poganskih religija kako bi naučavali određene istine. U ovome slučaju Pavao koristi pogansku ceremoniju da naglasi: “Ako čak i pogani vjeruju u život nakon smrti, kršćani zasigurno ne trebaju sumnjati u uskrsnuće mrtvih”.

Težnja za besmrtnošću je u srcu svakog čovjeka. Sve religije, na različite načine tumače besmrtnost. Hinduisti npr. kroz reinkarnaciju i sl. Dakle, besmrtnost je u srcu svakoga čovjeka jer smrt nije kraj.

Apostol Pavao spominje krštenje za mrtve bez dodatnog objašnjenja što to znači jer su njegovi slušatelji znači o čemu govori. Ta poganska praksa im je bila poznata. Zato je Pavao koristi kao dodatni argument za učenje o uskrsnuću. On dakle ne opravdava ovo učenje, nije ga prakticirao niti dao upute da se to čini.

Pogledajte više u videu:

Naslovna foto: ldsdaily.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori