Svečana dodjela diploma na Protestantskom teološkom učilištu “Mihael Starin” u Osijeku

U petak, 24. lipnja 2022. godine na Protestantskom teološkom učilištu u Osijeku održana je svečanost dodjele diploma.

Svečanost je započela Večernjom molitvom koju je predvodio biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH i dekan Protestantskog teološkog učilišta “Mihael Starin” u Osijeku, dr.sc. Jasmin Milić. U svojoj propovijedi je istaknuo osnovni cilj teološkog obrazovanja a to je da pripremi kandidate za služenje u Crkvi. Važna je činjenica da većina onih koji su stekli diplome na ovome Učilištu konkretno služe unutar svojih crkava, bilo kao zaređeni služitelji bilo kao laici. U tome kontekstu naveo je primjer reformatora Slavonije i Baranje, Mihaela Starina po kome Učilište nosi naziv. Plodovi njegovog teološkog i pastoralnog rada vidljivi su i nakon više od 480 godina na našim prostorima. Isto se odnosi i na njegovog nasljednika, biskupa i teologa, Stepana Segedinca (Segedi Kiš Ištvana). Oba ova velikana imali su sjedište u Lugu u Baranji u 16. stoljeću.

Biti teolog, dakle bogoslov, ne znači samo poznavati određene teološke discipline i steći diplomu. Teolog je onaj koji spoznaje Boga, teži sve više da ga upozna te drugima prenosi istinu Božje riječi. Danas i ateisti i agnostici nerijetko imaju zvanje teologa, no to ih ne čini bogoslovima u pravome smislu riječi. Koliko je ovaj epitet značajan govori činjenica da su samo trojica Božjih slugu u ranoj crkvi nosili ovaj naziv: Ivan bogoslov ?-101.), Grgur bogoslov (329.-390.) i Šimun novi bogoslov (oko 949.-1022.), istaknuo je biskup Milić.

I sva četiri ovogodišnja kandidata koji su nakon svoga školovanja stekli svoje diplome, aktivni su u svojim crkvama.

Eklezijalni stupanj doktora praktičnog bogoslovlja (Doctor of Ministry) dobili su prečasni Almir Pehlić, kanonik za teologiju i misiju i župnik u Karlovcu i Zagrebu Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH te Vatroslav Župančić, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve.

Eklezijalni stupanj teologa dobili su Saša Maligec, propovjednik Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH te Milan Bogojević (koji je bio sprječen da sudjeluje u svečanosti) aktivan u Kršćanskoj adventističkoj crkvi.

Svi koji žele upisati studij na Protestantskom teološkom Učilištu “Mihael Starin” mogu pisati na e-mail adresu: protestantsko.uciliste@gmail.com

Izvor: protestantskouciliste.org

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori