Tri protestantske crkve potpisale sporazum o priznanju propovjedničke službe

Crkve članice Hrvatske protestantske konferencije: Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj, Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj i Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj potpisale su Sporazum o priznanju propovjedničke službe. Ovim se sporazumom uređuje razmjena služitelja koji su ovlašteni propovijedati Božju riječ unutar navedenih Crkvi.

Članovi Vijeća HPK: dr. Vatroslav Župančić, dr.sc. Jasmin Milić, vlč. Đuro Varga

Sporazum je predstavljen na sjednici Vijeća Hrvatske protestantske konferencije održane u Osijeku 24. lipnja 2022. godine. Tom prilikom Sporazum je prihvaćen od sve tri Crkve članice HPK te potpisan od strane biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, dr.sc. Jasmina Milića te predsjedavajućeg pastora Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj, dr. Vatroslava Župančića.

Zbog odsustva iz Republike Hrvatske biskupa Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janosa Kopacsi Kettosa, od strane istog Sporazum je potpisan nakon njegovog povratka u Republiku Hrvatsku.

Sporazum ima četiri točke kojima je uređeno međusobno priznanje službe propovijedanja služitelja koji su valjano postavljeni unutar Crkvi članica HPK za služitelje Riječi. Takvi službenici mogu propovijedati i služiti nesakramentalne obrede u Crkvama, članicama HPK ukoliko su od istih za te službe pozvani. Sakramente (krštenje i euharistija) mogu obavljati služitelji samo unutar svojih Crkvi, ukoliko nadležna crkvena vlast ne odluči drugačije.

Budući da je u sve tri Crkve, članice HPK Stol Gospodnji otvoren, nema prepreke zajedničkom blagovanju euharistije, odnosno Večere Gospodnje.

Potpisani Sporazum je primjer kako se različite kršćanske crkve mogu usuglasiti oko točaka u kojima je moguće ostvariti zajedništvo i suradnju.

Soli Deo Gloria!

Izvor: HPK

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori