Svećenička kolar košulja – protestantski doprinos klericima različitih tradicija

Jedan od prepoznatljivih obilježja svećenika u kršćanskim crkvama je klerikalna ili svećenička košulja (u pravilu crna košulja s bijelim ovratnikom). Radi se o odjevnom predmetu kojega svećenici nose i izvan bogoslužja. U nekim tradicijama svećenici nose izvan bogoslužja i reverendu (u pravilu crnu halju) ili, kako se u pravoslavnoj tradiciji uobičajno naziva mantiju.

Različiti su stilovi svećeničkih košulja:

s bijelim pomičnim ovratnikom koji se samo djelom spreda vidi (jednostavan stil), 

s punim bijelim ovratnikom (škotsko-anglikanski stil),

s punim bijelim ovratnikom, ali kojem se vide samo rubovi (rimski stil). 

Uobičajna boja klerikalnih košulja je crna no svećenici mogu nositi sive, bijele ili plave košulje. Ljubičastu klerikalnu košulju (u različitim nijansama) u episkopalno uređenim crkvama nose biskupi.

6a00d8341cd1a253ef0134801c2ad3970c
dr. Donald McLeod

Iako se klerikalna košulja često povezuje samo s Rimokatoličkom crkvom, ona je nastala prvo među protestantima. Rimokatolički klerici nosili su neku vrstu bijelog ovratnika uz reverendu no svećenička košulja se prvi puta pojavila 1865. kao izum velečasnog dr. Donalda McLeoda pastora u Crkvi Škotske (dakle prezbiterijanca).

Svećenička košulja se vrlo brzo proširila među klericima anglikanske i evangeličke crkve kao i među klericima drugih protestantskih denominacija.

Do Drugog Vatikanskog sabora rimokatolički svećenici su nosili svećeničke kolar košulje uglavnom u zemljama gdje su bili manjina. Od 1960-ih rimokatolički kler sve više prihvaća svećeničku košulju kao odjevni predmet izvan bogoslužja. U Zapadnim zemljama nose je i pravoslavni svećenici.

Kako je izvorno svećenička košulja crne boje, ona označava ljudsku griješnost i potrebu stalnog pokajanja, dok bijeli kolar označava Božju čistoću koja čisti od grijeha.

Kao i uniforme u svjetovnim zvanjima, kolar košulja je oznaka duhovnog zvanja i prepoznatljivosti takve osobe u svakodnevnom životu.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori