Znaci obraćenja

Znaci obraćenja (Heidelberški katekizam 88-91)

Božja riječ nam govori da se kod vjernika trebaju vidjeti znaci obraćenja. O tome nam govore sljedeći članci Heidelberškog katekizma:

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

Znaci obraćenja

Znaci obraćenja

88. Što je uključeno u istinsko pokajanje i obraćenje?

Dvije stvari. Umiranje starog čovjeka i rođenje novoga čovjeka.

Kratko razmatranje:

Katekizam, na temelju Božje riječi govori o dva dijela novoga života: umiranju staroga čovjeka i rođenju novoga čovjeka. Istinsko pokajanje i obraćenje nije jedan odlučujući moment u životu vjernika. Pokajanje odnosno obraćenje je svakodnevno umiranje grijehu i svakodnevni život za Krista. Pokajanje i obraćenje nije uvjet već posljedica spasenja.

89. Što je umiranje starog čovjeka?

Istinsko pokajanje za grijehe, da ih sve više mrzimo i izbjegavamo.

Kratko razmatranje:

Nitko se u potpunosti ne može riješiti grijeha dok smo u ovome smrtnom tijelu. Tko tvrdi da grijeha nema, lažac je. No, onaj tko je primio novi život u Kristu prepoznaje grijeh, kaje se za grijeh i nastoji ne činiti grijeh. Isus je naviještao oprost i milost grješnicima ali ih nikada nije ohrabrio da ostanu u grijehu.

Vidi i ovo: Što je pravo obraćenje?

90. Što je uskrsenje novoga čovjeka?

Radost cijelim srcem u Bogu kroz Krista, i spremnost u ljubavi živjeti po volji Božjoj, te se vježbati u svim dobrim dijelima.

Kratko razmatranje:

Onaj tko je dobio novi život u Kristu, sve više uživa u životu u skladu s Božjom voljom koju nam otkriva u svojoj riječi. Život u Kristu mu nije teret, već radost. Prije nego što nam je Duh dao novi život, nismo imali takvo usmjerenje ili raspoloženje. Vidi više ovdje.

91. Koja su ta dobra dijela?

Samo ona koja proizlaze iz istinske vjere, sukladne s Božjim Zakonom, učinjene na njegovu slavu, a ne ona koja se temelje na našim mislima ili ljudskim odredbama.

Kratko razmatranje:

Ovdje se ne govori o dobrim djelima koja bi bila naša nastojanja da zaradimo spasenje. Dobra djela u životu kršćana izrastaju iz vjere i osobnog odnosa s Bogom. U tome smislu Zakon Božji (Deset zapovijedi) mjesto je gdje je objavljena Božja volja. On nas upućuje na dobra djela prema Bogu i prema bližnjima (o tome će biti govora u narednim razmatranjima) i kao takav važan aspekt življenja kršćanske vjere. Vidi više ovdje.

MOLITVA

Gospodine, daj da moj život bude svakodnevno umiranje staroga čovjeka i život za tebe. Neka tvoj duh Sveti djeluje u meni kako bi svojim djelima potvrdio da živim novim životom, da se radujem u tebi i poštujem Zakon tvoj.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori