church building with stone walls

Prekid euharistijskog zajedništva među anglikanskim biskupima!

Tradicionalistički anglikanski biskupi odlučili su ne sudjelovati u uvodnoj euharistijskoj liturgiji na Lambetskoj konferenciji 2022. Protest je to izazvan liberalizacijom crkvenog učenja o seksualnosti i braku a dodatno je situaciju zagrijao i problem istospolnog bračnog zajedništva unutar samoga klera.

Lambetska konferencija 2022. u Canterburyju (Foto: Helen-Ann Hartley)

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 29. srpnja 2022., predsjedavajući biskup Globalne zajednice anglikanskih crkava (GFSA), preuzvišeni Justin Bada Arama iz Južnog Sudana, izjavio je da potiče svoje kolege biskupe da naprave vizualni znak prekida zajedništva s onim biskupima koji su raskinuli s učenjem Anglikanske zajednice o seksualnosti.

Nadbiskup Canterburyja, preuzvišeni Justin Welby, 15. veljače 2019. rekao je da na skup neće pozivati ​​istospolne supružnike biskupa. Naime, Lambetska konferencija od Drugog svjetskog rata poziva i supružnike biskupa, a od 1988. nude paralelno okupljanje za supruge biskupa. Ovo će biti prva Lambetska konferencija na kojoj će sudjelovati biskupi s istospolnim supružnicima.

Odluka da se ne pozovu istospolni supružnici izazvala je prosvjede. Biskup Liverpoola, preuzvišeni Paul Bayes, obećao je da neće dovesti svog supružnika na konferenciju, dok je Biskupski dom Episkopalne crkve u jesen 2019. objavio priopćenje u kojem se navodi da je odluka o zabrani prisustva homoseksualnih supružnika “bolna”.

Prekid euharistijskog zajedništva među biskupima Anglikanske zajednice prvi put je javno demonstriran na susretu primasa u Londonu 2003., kada su biskupi tradicionalisti odbili bogoslužiti s predsjedavajućim biskupom Episkopalne crkve Frankom Griswoldom nakon što je posvetio Genea Robinsona za biskupa iako je isti u istospolnom braku.

Nadbiskup Welby izjavio je da je Anglikanska zajednica obitelj i da je potrebno doći do međusobnog razumijevanja kako bi crkva moga napredovati u zajedničkom hodu.

Izvor: Anglican Ink

Naslovna fotografija: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori