Biskupi odbili istospolne brakove u Anglikanskoj crkvi

Biskupi Globalnog juga (GSFA), koji su u većini (75%) unutar Anglikanskog zajedništva, predali su svoju reafirmaciju biblijskog učenja o braku kao zajednice muškarca i žene. Ovime su potvrdili rezoluciju 1.10 Lambethske konferencije iz 1998. kada je donesena odluka o tradicionalnom poimanju braka između muškarca i žene kao jedino ispravnom.

  1. Uvod

1.1
Prorok Jeremija izjavljuje da su vođe njegova vremena ‘olako liječe ranu naroda’ (Jr 6,14, 8,11). To je upozorenje i za naše dane. Nalazimo se na raskrižju i moramo se ‘raspitati za iskonske staze, koji put vodi dobru, i njime poći.’ (Jr 6,16). Jedini temelj za naš zajednički hod jeste da se ponovno podložimo suverenom autoritetu Svetoga pisma u odanosti anglikanskoj tradiciji i njezinim formulacijama.

1.2
U 1. Petrovoj, odnosno knjizi odabranoj za proučavanje Biblije na Lambethu 2022., zaokupljeni smo naglaskom da se Božja snaga za spasenje doživljava kroz živu i nepromjenjivu Božju riječ (vidi 1. Petr. 1,23; usp. Iv. 17,17; Rimljanima 1,16-17; Juda 3).
“Ta nanovo ste rođeni, ne iz sjemena raspadljiva, nego neraspadljiva: riječju Boga koji živi i ostaje.” (1 Pet 1,23)

  1. Deklaracija

2.1
Anglikanski identitet prije svega je ‘utemeljen na Svetom pismu i na učenjima drevnih otaca i sabora Crkve koja su u skladu s navedenim Pismom. Konkretno, takva se doktrina može naći u Trideset i devet članaka vjere, Knjizi zajedničkih molitava (1662.) te u “Obredu i načinu za postavljanja, ređenje i posvećenje biskupa, svećenika i đakona”, kao priloženom Knjizi zajedničkih molitava, a općenito poznat kao ‘Obrednik”.

2.2
Lambethska rezolucija 1.10 iz 1998. ispit je vjernosti ovom doktrinarnom standardu jer izričito primjenjuje jasno i povijesno učenje Svetoga pisma na pitanju spolnog morala. Rezolucija ne zadobiva svoj autoritet od Lambethske konferencije već od Svetog pisma.

  1. Afirmacija

3.1
Potvrđujemo, kao anglikanci, našu predanost da budemo dio jedne, svete, sveopće i apostolske Crkve Božje, po vjeri u evanđelje kakvo smo kao anglikanci primili.

  1. Potreba za potvrđivanjem Lambethske rezolucije 1.10

4.1
Živimo u vremenu velike duhovne zbrke i moralnog previranja. Crkva Isusa Krista ne može si priuštiti izgubiti svoje uporište u Svetom pismu i lebdjeti svijetom. Vjerujemo da Gospodin ‘učvršćuje zasune vrata’ gradova/zajednica svojih naroda (Ps 147,13) čuvajući istinu Riječi tako da Njegova crkva uistinu bude ‘svjetlo narodima. (Iz 42,6; Djela 13,47).

  1. Rezolucija

5.1 Kao biskupi okupljeni na Lambethskoj konferenciji 2022., ponovno potvrđujemo rezoluciju 1.10 na temelju potrebe da se uspostavi jasna doktrina o braku i spolnosti u ovom odlučujućem trenutku za Anglikansku zajednicu:

I. Ponovno potvrđujemo biblijsko učenje rezolucije 1.10 Lambethske konferencije 1998. kako slijedi:

a. s obzirom na nauk Svetoga pisma, podupiremo vjernost u braku između muškarca i žene u doživotnoj zajednici i vjerujemo da je uzdržljivost ispravna za one koji nisu pozvani na brak;

b. prepoznaje da među nama ima osoba koje sebe doživljavaju kao osobe homoseksualne orijentacije. Mnogi od njih su članovi Crkve i traže pastoralnu skrb, moralno vodstvo Crkve i Božju silu preobrazbe za življenje svojih života i uređenje odnosa. Obvezujemo se osluškivati ​​iskustva homoseksualnih osoba i želimo ih uvjeriti da su one od Boga ljubljene kao krštene, vjerujuće i vjerne osobe, bez obzira na spolnu orijentaciju, odnosno da su punopravni udovi Tijela Kristova;

c. odbacujućemo homoseksualne prakse kao nespojive sa Svetim pismom, pozivamo sve naše ljude da služe pastoralno i blago svima bez obzira na spolnu orijentaciju i da osude iracionalni strah od homoseksualaca, nasilja u braku i svakog trivijaliziranja i komercijalizacije seksa;

d. ne možemo savjetovati ozakonjenje ili blagoslov istospolnih zajednica niti zarediti one koji su uključeni u istospolne zajednice;

e. prihvaćamo važnost Izjave iz Kuala Lumpura “O ljudskoj spolnosti” i zabrinutost izraženu u rezolucijama IV.26, V.1, V.10, V.23 i V.35 po autoritetu Svetog pisma u pitanjima braka i spolnosti.

II. Potičemo poduzimanje ispravnih koraka kako bi se osiguralo da se sve provincije pridržavaju ove doktrine u vjeri, redu i praksi.

KRAJ

Izvor: Global South Fellowship of Anglican Churches (GSFA)

Foto: The Church Times

Odgovori