Rimokatolički svećenik i fratar uputio poruku mržnje

Na fb stranici koja nosi naziv ŽIVJETI VJERU, rimokatolički svećenik, franjevac Lazar Perica uputio je poruku Srbima.

U svome video obraćanju, u kontekstu obilježavanja Oluje, reagirao je na komentare pojedinaca da su Hrvati i Srbi braća, naglasivši: „Nismo mi nikakva braća“… „Ako ste ovdje kao sezonski radnici, ako ste ovdje kao turisti, mi vas ne volimo Hrvati, Hrvati mi pravi vas ne volimo. Vi ste lažljiv narod, pokvaren ste narod…“.

Ono što treba zamijetiti u ovome dijelu jest da fra Lazar govori u ime cjelokupnog hrvatskog naroda te smatra da oni koji ne misle kao on (dakle ne mrze kao on) nisu pravi Hrvati. Ipak vjerujemo da se većina hrvatskog naroda ne bi složila s ovakvom porukom. Posebno ne oni koji temelje svoj život na učenju Isusa Krista. Jasno je da se Hrvati i Srbi u političkom i povijesnom smislu ne slažu po mnogim pitanjima, ali to ne smije biti razlog da jedan svećenik proziva drugi narod na način kako to čini fra Lazar.

U nastavku je rekao kako u Hrvatskoj stoljećima žive pravoslavci, ali hrvatski pravoslavci i da su oni zapravo Hrvati pravoslavci. Svatko dakako ima pravo da se nacionalno izjasni kako želi i kako sebe osjeća. U Hrvatskoj ima onih koji sebe smatraju Hrvatima pravoslavcima, no radi se o manjini. Većina pravoslavaca u Hrvatskoj sebe smatra pripadnicima Srpskog naroda (tu su dakako u nešto manjem broju i pravoslavci Makedonci, Bugari, Crnogorci, Ukrajinci…) i to im pravo nitko ne smije oduzeti i dovoditi u pitanje. Nedopustivo je nametati drugome nacionalni identitet koji oni ne osjećaju kao svoj.

Nastavljajući se obraćati Srbima, fra Lazar je rekao slijedeće: „Za mene vi ste genetski bolestan narod. Čuli ste me vrlo dobro što sam rekao. Genetski bolestan narod, lažljiv, pokvaren. Ne želim s vama imati ništa…“. Ovo nažalost govori svećenik koji bi trebao nasljedovati Isusa Krista. No svatko tko i površno poznaje evanđelje zna da u ovim riječima nema ničega kršćanskoga.

Iako je svoju poruku mržnje usmjerio na cjelokupni Srpski narodi, u jednom trenutku govori kako je onaj Srbin koji vjeruje u Isusa Krista  njegov brat i da njega poštuje i cijeni, nastavljajući „ali većinu vas ne cijenim, ne volim. Žao mi je, moram se potruditi malo više kao vjernik da tako bude, ali vas ne volim. Kao što ne volim Hrvate koji su prodane duše, one koji vam se ulizuju koji vam se dodvoravaju. Cijenim one Srbe koji kažu: Što mi imamo raditi u Hrvatskoj. Takve Srbe cijenim, svaka čast.”. Dakako, i s druge strane ima onih koji šire mržnju, koji kritiziraju svoje sunarodnjake koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku i sl. Takve fra Lazar cijeni, što zapravo potvrđuje tezu da mrzitelji, bez obzira s koje strane dolazili, govore istim jezikom i cijene se međusobno.

Na kraju je uputio poruku etnički čiste Hrvatske i Srbije: „Živite vi u svojoj Srbiji, mi ćemo u svojoj Hrvatskoj, završavajući svoj govor: „Slobodno možete reći kako jedan svećenik jedan fratar tako govori… Ali vas ne volim. Točka“.

Fra Lazar Perica poznat je po svojim kontraverznim izjavama. Tako je 2021. godine, povodom cijepljenja na fb profilu Živjeti vjeru izjavio: “Uvedu li ovi p….i obvezno cijepljenje, neka budu sigurni da ću ja pucati u one koji krenu na mene!”

Nažalost, međunacionalni odnosi na ovim prostorima iznova idu u negativnom smjeru. Upravo bi oni koji su sljedbenici Krista, Krista koji poziva da ljubimo bližnje ali i neprijatelje, trebali biti propovjednici mira, razumijevanja, pomirenja, suživota i sloge. Možda neće uvijek u tome uspjeti, ali sluga Gospodnji je na to pozvan.

Ne samo da fra Lazar ne može govoriti u ime cjelokupnog hrvatskog naroda već ne može govoriti niti u ime Crkve u kojoj službuje kao svećenik. Za očekivati je da će Šibenska biskupija reagirati na ovakav neprimjereni istup.

Netko tko je propovjednik evanđelja ne smije sebi dozvoliti da cijeli jedan narod proglašava „genetski bolesnim“, šireći poruku mržnje te zagovarajući etnički čistu zemlju.  Koliko je ova poruka u duhu evanđelja procijenite sami. Video možete pogledati ovdje.

Naslovna fotografija: facebook

Jedna misao o “Rimokatolički svećenik i fratar uputio poruku mržnje

  1. Na prvom mestu kao Hriscanin, pa onda Srbin, oprastam mu na ovim recima. Neka mu i dragi Gospod oprosti. Amen. ❤️🇷🇸🇭🇷❤️

Odgovori