statue of virgin mary

Zašto protestanti ne slave “Uznesenje Marijino na nebo”?

Mnogi rimokatolici smatraju da protestanti nisu kršćani jer ne slave Veliku Gospu, odnosno Marijino uznesenje na nebo. Što protestanti zapravo vjeruju o Mariji?

Marija je za protestante velika i sveta žena, ona koja je rodila pravog Boga (Bogorodica) i pravoga čovjeka Isusa Krista. Divan je primjer vjere i slijeđenja Gospodina. Nijedna žena nije bila poput nje, niti će biti, zbog jedinstvene uloge koju joj je Bog dao.

Blagdan Velike Gospe obilježavaju neki protestantski kršćani – uglavnom luterani i anglikanci, ali bez spominjanja uznesenja.

Protestanti svoje uvjerenje temelje na Svetom pismu

Protestanti i drugi evanđeoski kršćani svoje uvjerenje temelje na Svetom pismu (Sola Scriptura) koje Mariji ne daje posebnu čast u smislu da joj se klanja i moli.

Biblija u drugoj zapovijedi ističe da se samo Bogu trebamo klanjati i iskazivati Mu duhovno štovanje. ”Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.” (Izlazak 20,3)

Marija nije rođena bez grijeha jer i sama upućuje na Boga od kojega treba spasenja, što vidimo u Luki 1,47: ”…duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome…”

Kada je jedanput Isus govorio, neka žena iz mnoštva uzviknula je: ”Blago utrobi koja te nosila i prsima koje si sisao” (Luka 11,27). Ovo je bila najbolja prilika da Isus obznani da je Marija zbilja dostojna štovanja i obožavanja. Međutim, što je Isus odgovorio? ”Većma blago onima koji slušaju riječ Božju i drže je!” (Luka 11,28). Isusu je poslušnost Božjoj riječi bila VAŽNIJA nego biti žena koja ga je rodila.

PROČITAJTE: Zašto se protestanti ne mole Mariji ili bilo kojem drugom svecu na nebu?

Sveto pismo ne bilježi štovanje Marije

Nigdje u Svetom pismu Isus, ni itko drugi, Mariji ne upućuje bilo kakvo štovanje, slavu niti obožavanje. Elizabeta, Marijina rodica, pohvalila je Mariju u Luki 1,42-44, ali njezina hvala temeljila se na činjenici što će Marija roditi Isusa, a ne zbog neke Mariji prirođene slave.

Marija je bila kod križa kada je Isus umro (Ivan 19,25). Marija je bila s apostolima na dan Pedesetnice (Djela 1,14). Međutim, nakon Djela 1 više ju se ne spominje. Apostoli joj nigdje ne daju istaknutu ulogu. Marijina smrt nije zapisana u Bibliji.

Gotquestions.org piše da Biblija nigdje ne kaže da Marija može čuti naše molitve, niti da može posredovati za nas pred Bogom. Isus je naš jedini zastupnik i posrednik na Nebu (1. Timoteju 2,5). Kada bismo joj ponudili štovanje, obožavanje ili molitve, Marija bi odgovorila jednako kao anđeli: ”Štujte Boga!” (Otkrivenje 19,10; 22,9).

VIDI OVO: Marija: Portret žene koju je Bog koristio

Marija nam daje dobar primjer

Marija nam je ostavila dobar primjer jer svoje štovanje i obožavanje upućuje jedino Bogu: ”Slavi duša moja Gospodina; duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome, jer milostivo pogleda na neznatnu službenicu svoju. Gle! Odsad će me blaženom zvati svi naraštaji, jer mi velike stvari učini Silni, čije je ime sveto” (Luka 1,46-49).

Protestanti ne umanjuju Marijinu vrijednost niti smatraju da je ona nebitna u povijesti spasenja. Dapače, njezina nevjerojatna vjera i odnos prema Bogu su sjajan primjer koji svaki kršćanin treba nasljedovati.

Svaki kršćanin Mariju treba voljeti, poštovati i biti zahvalan Bogu za njen veličanstven život, no ne ju i štovati. Štovanje pripada samo Bogu! Bože, hvala Ti za Mariju.

Preuzeto s portala Novi Život

Naslovna fotografija: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori