Proslavljena 446. obljetnica Sinode u Kneževim Vinogradima

Dana 15. kolovoza 2022. godine u reformatskoj župnoj crkvi u Kneževim Vinogradima održano je svečano bogoslužje povodom 446. obljetnice glasovite Sinode. Naime, u ovom baranjskom mjestu, 16. i 17. kolovoza 1576. godine održana je Sinoda na kojoj su usvojeni Članci suglasnosti kršćanskih crkava (Articuli Consensvs Christianarvm) ili Kanoni iz Kneževih Vinograda. Ista se smatra prvom Sinodom helvetske (reformatske vjeroispovijesti) održanom na prostoru današnje Hrvatske.

Bogoslužje je predvodio domaći župnik, Đuro Varga. Propovijed iz Otkrivenja 3, 7-8 održao je svećenik iz Budimpešte, dr. Kiss Boaz, naglasivši u svojoj propovijedi da su vrata prema Bogu svakome otvorena.

Službu Večere Gospodnje predvodio je domaći župnik zajedno sa župnikom laslovačkim, Attilom Kettosem.

Nakon bogoslužja prisutnima se obratio i biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskom, Janos Kopacsi Kettos, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, dr.sc. Jasmin Milić te vlč. Császár Biró Zoltán.

Ovom prigodom otkrivena je i spomen ploča s imenima svih svećenika koji su služili u Kneževim Vinogradima.

Sinoda u Kneževim Vinogradima bila je značajna ne samo za područje Baranje i Slavonije, već i za šire područje gdje su djelovale reformirane župe. Ova se Sinoda smatra i ustanovljenjem Dunavske reformirane biskupije. I danas na pečatu Dunavske biskupije sa sjedištem u Budumpešti, stoji godina 1576. kao godina njezina osnivanja.

Na toj je Sinodi sudjelovalo oko 40 kalvinskih pastora gornje i donje Baranje. Smatra se da je autor kanona poznati reformator i teolog ovih prostora, Segedi Kiš Ištvan (Stjepan Segedinac) koji ih je napisao najprije pod nazivom „Baranjski kanoni“. Nažalost, nije dočekao ovu Sinodu budući je preminuo 1572. godine. Kanoni su prevedeni s latinskog na hrvatski jezik 2006. godine te objavljeni u knjizi dr.sc. Jasmina Milića, “Kalvinski kanoni iz Kneževih Vinograda”.

Reformatska župa u Kneževim Vinogradima djeluje u sastavu Reformatske Kršćanske Crkve Mađara u Hrvatskoj. Više o ovoj župi pogledajte u priloženom videu:

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori