Kako osobnu vjeru održati živom?

Clive Staples Lewis (1898 – 1963), bio je britanski književnik i kršćanski apologeta. Odrastao je u protestantskoj obitelji (Crkva Irske) no već s petnaest godina postao je ateistom. Kršćanstvu se vratio nakon susreta s književnikom J.R.R. Tolkienom (poznat po romanu “Gospodar prstenova”). C.S. Lewis je autor mnogih književnih dijela od kojih su u našim krajevima najpoznatije “Kronike iz Narnije” te “Kršćanstvo nije iluzija”.

Sljedeći odlomci su iz knjige “Kršćanstvo nije iluzija” (u prijevod Mladena Jovanovića):


“Vjera je umijeće prianjanja uz ono što je naš razum jednom prihvatio kao istinito, unatoč čestim promjenama raspoloženja kojima je izložen. Raspoloženja se, naime, mijenjaju bez obzira na to kakav pogled na svijet ima čovjekov razum. To znamo iz iskustva.

Prihvativši kršćanstvo, ponekad sam u takvu raspoloženju da mi ono izgleda vrlo nevjerojatno. Međutim, dok sam bio ateist, u nekim mi se trenucima kršćanstvo pričinjalo i te kako vrijednim. Jednom će se vaše raspoloženje zacijelo pobuniti protiv vašeg istinskog uvjerenja.

Zbog toga vjera i jest tako neophodna krjepost i sve dok ne budemo imali snage zaboraviti na naša raspoloženja, nećemo biti ni pravi kršćani ni ateisti, već kukavna stvorenja koja lutaju amo – tamo i čija uvjerenja ovise o vremenu i stanju probave. Prema tome, čovjek se mora vježbati u navici vjere. Prvi je korak u tome da shvatimo činjenicu kako se raspoloženja mijenjaju.

Drugi korak u tome da se, ukoliko ste prihvatili kršćanstvo, svakodnevno prisjetite nekih njegovih temeljnih nauka.

Zbog toga se bez svakodnevne molitve, bez čitanja vjerskog štiva i odlazaka u crkvu ne može zamisliti kršćanski život. Trebamo se neprestano prisjećati onoga u što vjerujemo. Kršćansko uvjerenje neće samo po sebi biti živo, kao ni bilo što drugo. Moramo ga stalno hraniti. Pokušajmo se zapravo upitati koliki je postotak onih koji su odbacili kršćanstvo, a da su to učinili nakon poštena razmišljanja potkrijepljena dokazima? Zar većina njih jednostavno ne odluta?”

C.S.Lewis „Kršćanstvo nije iluzija

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori