Znate li što vam je danas činiti a što će vas učiniti radosnim?

„Tada je narod pitao: ‚što nam je onda činiti?,“ (Luka 3, 10)

Evanđelje nas poziva na promjenu životu, na novi život u Isusu Kristu, na obraćenje. Zapravo, evanđelje nas poziva da živimo radosnim životom.

Obraćenje podrazumijeva promjenu našega života. Obraćenje nas poziva da činimo dobro.

U Lukinom evanđelju 3, 10-14 čitamo o mnoštvu koje je došlo Ivanu krstitelju i pitalo ga: „Što nam je onda činiti?“. Ivan im govori o radosti darivanja potrebitima. Ako imaš dvije haljine, odnosno košulje, podaj jednu onome tko nema. Tko ima hrane neka učini isto tako. Koliko je potrebitih oko nas? Mnogi od njih ne traže mnogo. Obradovat će ih ako im donesemo topli obrok, ili toplu odjeću. Siguran sam da svatko od nas ima što i ima kome dati već danas. Donosi radost drugome, i sam iskusi radost darivanja. Ne samo da ćemo time učiniti dobro, već ćemo, kako je to Krist rekao „njemu učiniti“.

Dolaze i carinici i pitaju isto: „Što nam je činiti?“ To su predstavnici vlasti. Njima Ivan govori da se ne bave korupcijom i mitom, da ne uzimaju ono što im ne pripada. No, to se odnosi i na sve one koji su na određenim položajima a mogu pomoći ljudima, ali za to očekuju novčanu ili neku drugu nagradu. Radost je pomoći drugome. Nagrada koju Bogu daje je puno veća od bilo kakve materijalne nagrade. Naše sijanje dobra, donijet će nam plodove radosti i dobra u naše živote.

Dolaze i vojnici te i oni postavljaju pitanje: „Što nam je činiti?“. Ivan i njih upućuje da se u svome zvanju ophode humano prema čovjeku.

Kao vjernici, angažirani smo u različitim zvanjima. No, što god da radimo, ne smijemo zaboraviti da smo kršćani, da smo pozvani činiti dobro, da ne smijemo činiti kompromise i trgovati s kršćanskim vrijednostima. Činjenje dobra je jasan znak našeg obraćenja. Radost je u činjenju dobra. Učinimo ga i danas.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori