Popis stanovništva 2021. i broj vjernika

Jučer je Državni zavod za statistiku objavio rezultate popisa stanovništva 2021, godine u Republici Hrvatskoj. Između ostaloga, objavljen je i broj vjernika razvrstanih u kategorije: katolici, pravoslavni, protestanti, ostali kršćani, muslimani, židovi, istočne religije, ostale religije.

Najveću pozornost privukla je činjenica da je broj katolika s 86,28 % po prethodnom popisu stanovništva pao na 78,97 %.

S obzirom na mnogobrojne reakcije i spominjanje samo broja katolika, stječe se dojam kako se ovaj broj općenito odnosi na broj vjernika. No, uzevši ukupan broj onih koji su se izjasnili kao vjernici i pripadnici jedne od vjerskih zajednica ili religija, odnosno samo kao vjernici (ostali kršćani i sl.) taj je broj puno veći.

Rezultati popisa, po pitanju broja vjernika, sukladno gore navedenim kategorijama su sljedeći:

Katolici – 78, 97 %

Pravoslavni – 3, 32 %

Protestanti – 0, 26 %

Ostali kršćani – 4, 83 %

Muslimani – 1, 32 %

Židovi – 0,01 %

Istočne religije – 0,09 %

Ostale religije – 0,96 %

što bi značilo da se u Republici Hrvatskoj kršćanima izjašnjava 87,38 % a vjernicima svih vjera izjašnjava 89.76 % građana, što je i nadalje veoma visok postotak.

Ovdje dakako govorimo o onima koji se izjašnjavaju vjernicima, dakle nominalnim pripadnicima jedne od institucionalnih religija ili vjernika koji se ne smatraju pripadnicima određene religije. Tu treba uzeti u obzir da se 1,72 % građana nije izjasnilo po pitanju vjerske pripadnosti a 2,14 % je nepoznato jesu li vjernici ili nisu. Ako pretpostavimo da se kod ispitanika koji se po pitanju vjere nisu izjasnili, odnosno da se kod “nepoznatih” jesu li vjernici ili ne, ipak jednim dijelom radi i o vjernicima, postotak nominalnih vjernika bi mogao biti i iznad 90 %.

Treba reći i to da se rezultati popisa stanovništva ne podudaraju s evidencijama samih vjerskih zajednica. Npr. u Općini Tordinci (Vukovarsko srijemska županija) po popisu ima 338 protestanata. Ova općina obuhvaća mjesta Tordinci, Korođ, Antin i Mlaku. Korođ je većinsko protestantsko naselje (Mađari reformirane odnosno reformatske konfesije) i župni podaci govore da se radi o broju iznad 300 članova župe. U Tordincima djeluje Protestantska reformirana crkvena općina koja broji preko 150 nominalnih pripadnika ove župe. Tu su i pripadnici drugih Crkava reformacijske baštine pa je zbunjujuće kako je u cijeloj općini broj protestanata 338 (20.40 %). Broj “ostalih kršćana” u Općini Tordinci je 48 (2.90 %.). Slične nepodudarnosti, kada je broj protestanata u pitanju pojavljuju se i u nekim drugim općinama Osječko-baranjske županije.

S druge strane, broj praktičnih vjernika nikada nije podudaran s brojem nominalnih vjernika i on je zasigurno puno manji od gore navedenih statističkih podataka. Moguće je da je i broj praktičnih vjernika zapravo u porastu naspram nominalnog vjerništva, no takvi podaci se teško mogu ustvrditi statističkim ispitivanjima i rezultatima.

Ured za medije Hrvatske protestantske konferencije

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori