Tko su “ostali kršćani” po popisu stanovništva 2021.?

Nakon službene objave rezultata popisa stanovništva 2021, godine  Državnog zavoda za statistiku popisa stanovništva 2021. godine, najveću pozornost privukla je činjenica da je broj katolika s 86,28 % po prethodnom popisu stanovništva pao na 78,97 %.

No je li ovaj podatak doista istinit. Naime, pri popisu stanovništva ponuđena su dva pitanja koja su se odnosila na vjersku pripadnost a to su pitanja: vjera i vjerska zajednica. Državni zavod za statistiku je za sada objavio samo rezultate koji se odnose na pitanje o vjerskoj pripadnosti te su prezentirane brojke onih koji su se izjasnili kao katolici i njih je 78,97 %. No jedan dio katolika, dakle onih koji su se izjasnili kao kršćani, razvrstani su u kategoriju “ostali kršćani” iako su na pitanje o vjerskoj zajednici dali jasan odgovor da pripadaju Katoličkoj crkvi. Oni katolici koji su se izjasnili kao vjernici, razvrstani su u “ostale religije”, što je npr. slučaj s općinom Zmijavci.

Slična umanjenja odnose se i na pripadnike pravoslavnih i protestantskih crkava o čemu se očitovala Hrvatska protestantska konferencija. Dakle, u nešto manjem broju u rubrici “ostali kršćani” i “ostale religije” osim katolika nalaze se i pravoslavni kao i protestanti.

Kako Bitno.net navodi,  prema službenim podacima, i broj (očekivano s obzirom na opći pad broja stanovnika) i udio (očekivano zbog trenda smanjenja religioznosti u Europi i na Zapadu) katolika smanjio se u odnosu na popis iz 2011. godine te sada iznosi 3 057 735 ili 78,97%. Istovremeno pao je i broj pravoslavnih vjernika, s 4,44 na 3,32 posto, dok je porastao broj agnostika, skeptika i ateista. Tako je agnostika i skeptika sada 64 961, što je dvostruko više nego prije deset godina, a nevjernika i ateista je 182 188, odnosno 4,71 posto stanovništva Hrvatske.

No određeni podaci u službenim tablicama dovode u sumnju ove brojke, konkretno broj i udio katolika te, moguće, pravoslavaca i protestanata.

I dok su spomenute tri kršćanske kategorije doživjele pad, jedna je, dosad minorna u hrvatskim popisima stanovništva, zabilježila značajan rast. Radi se o kategoriji “Ostali kršćani” u kojoj je zapisano čak 186 960 osoba ili 4,83%. Za usporedbu, u toj se kategoriji na popisu iz 2011. našlo oko 12 000 osoba ili 0,3% stanovništva.

I dok bi prvotna misao mogla biti da se radi o nedenominacijskim kršćanima (onima koji ne pripadaju niti jednoj službenoj katoličkoj, pravoslavnoj ili protestantskoj zajednici ili crkvi), kategoriji koja bilježi rast i u nedavnim statistikama nekih drugih zemalja, službeno objašnjenje Državnog zavoda za statistiku otkriva nešto drugo.

Naime, na 12. stranici službene prezentacije DSZ-a koja nosi današnji nadnevak (22. rujna), uz kategoriju “Ostali kršćani” (konkretnije uz brojku 182 960) stoji fusnota 1) koja glasi: “U Ostale kršćane uključeno je 96,47% osoba koje su se na pitanje o vjeri izjasnile kao kršćani, od čega se na pitanje o vjerskoj zajednici 87,26% izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi, njih 0,84% izjasnilo se da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, dok se za ostale vjerske zajednice pojedinačno izjasnilo manje od 0,50%.”

Iz onoga što se da iščitati, ispada da veliku većinu onih iz kategorije “Ostali kršćani” zapravo čine osobe koje su se izjasnile kao kršćani članovi Katoličke Crkve, drugim riječima – katolici.

Kaže kako je “u Ostale kršćane uključeno 96,47% osoba (što je 180 360 osoba, op. nov.) koje su se na pitanje o vjeri izjasnile kao kršćani, od čega se na pitanje o vjerskoj zajednici 87,26% (87,26% od 180 360 jest 157 382, op. nov.) izjasnilo da pripada Katoličkoj Crkvi”. Ako brojku od 157 382 pridodamo brojci pod rubrikom “Katolici” dobivamo 3 215 117 katolika ili nešto više od 83% stanovništva.

U odnosu na 86,28% katolika iz 2011. i dalje se radi o padu, no razlika bi mogla biti manja no što službene brojke trenutno tvrde.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori