Ministrica kulture obišla radove na reformatskoj crkvi u Kotlini

Ministrica kulture i medija, i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Nina Obuljen Koržinek, obišla je dana 22. listopada 2022. godine obnovu reformatske crkve u Kotolini (Baranja).

Ministricu je dočekao biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janos Kopacsi Kettos zajedno sa seniorom Baranjskog seniorata Đurom Vargom i članovima Sinodalnog vijeća.

Senior Varga je pročitao prikladan tekst iz Biblije te je upoznao ministricu s dosadašnjim radovima i daljnjim projektima oko obnove ove crkve.

Reformatska crkva u Kotlini obnavlja se sredstvima Vlade Republike Hrvatske i Republike Mađarske

U pratnji ministrice, pored ostalih bio je zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Robert Jankovics.

Ne zna se točno kada je osnovana reformirana zajednica u Kotlini, ali se pretpostavlja početkom 17. stoljeća. Jedno je međutim sigurno, da je u središtu Kotline već stajala crkva, koja je u požaru 1803. u potpunosti izgorjela.
Novu crkvu nisu gradili na mjestu stare, nego na mjestu sadašnje crkve, na uzvišenju. Gradnju su započeli još u godini požara 1803. a crkvu su završili 1806. godine.  Veći su radovi na crkvi bili 1856., 1882., i 1963. godine.
Godine1984. toranj je ponovno žbukan, te je cijela crkva izvana krečena.

Radovi na sadašnjoj obnovi su započeli još 2018. godine kada se obnavljaju stepenice prema crkvi koje su zbog protoka vremena bile u veoma lošem stanju. Radove je inicirao staratelj crkvene općine Jožef Kelemen a iste je financirala sama Reformatska crkvena općina Kotlina u iznosu od 25.000 kuna.

Godine 2019. započela je obnova tornja i stabilizacija temeljne ploče koja je počela kliziti. Ove radove je fininanciralo Ministarstvo kulture RH u iznosu od 600.000 kuna.

Odgovori