O najveličanstvenijoj propovijedi na temu: Slava Bogu za sve

“Nek svi hvale ime Jahvino, jer jedino je njegovo ime uzvišeno! Njegovo veličanstvo zemlju i nebo nadvisuje (Psalam 148,13).

Razmišljajmo o veličanstvenoj slavi Božjoj. I koliko smo spremni dati Bogu slavu u svim okolnostima.

Prije nekoliko godina posjetio sam jednog umirućeg vjernika u jednoj od naših župa. Bio je u poznim godinama, slab, u bolovima. Znao je da odlazi. Prišao sam mu i upitao ga: “Kako ste?”

Podigao je glavu, pogledao me očima punim pouzdanja i vjere, rekavši mi: “Slava Bogu za sve”. Bila je to zapravo najveličanstvenija propovijed koju sam čuo na ovu temu. Ovu je istinu posvjedočio život koji je na odlasku, život koji je nosio i teške trenutke stradanja i patnje. U Drugom svjetskom ratu čudom je izbjegao strijeljanje. U posljednjem je ratu, zajedno sa svojim sumještanima morao u progonstvo. No, i u takvim okolnostima, i na kraju svoga života, on je Bogu dao slavu za sve.

Bogu pripada slava jer je on suveren, suveren nad životom i nad smrću, nad svim našim okolnostima, suveren je u spasenju, suveren je u praštanju. Suveren je u svojoj milosti, suveren je u svojoj pravednosti. Naš život je u potpunosti ovisan o Njemu.

Westminsterski katekizam, reformacijski spis iz 17. st. započinje pitanjem i odgovorom: Koji je čovjekov krajnji i najviši cilj? Čovjekov je krajnji i najviši cilj proslavljati Boga i u potpunosti se radovati u njemu zauvijek.

Ako naš život bude prožet suverenošću Božjom i proslavljanjem Boga, tada ćemo živjeti istinskom radošću, i u ovome i u budućem životu. Pjesma koja će se nebom oriti, na toj prekrasnoj nebeskoj liturgiji, nebeskom bogoslužju zapisana nam je u Otkrivenju 15, 3-4:

“Velika su i divna djela tvoja Gospodaru, Bože svemogući! Pravedni su i ispravni tvoji putovi, Kralju naroda!Tko da te Gospodaru ne poštuje i tvoje ime ne slavi? Ti si naime jedini svet!”

Neka Bog bude suveren u našem životu. Njemu dajmo svu slavu, jer samo Njemu i pripada, i neka naše svjedočanstvo na kraju našega životnoga puta bude: Slava Bogu za sve!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori