Gospode, ne znam što da tražim od Tebe (svakodnevna molitva)

Svakodnevna molitva i jutarnja molitva sv. Filareta moskovskog.

Svakodnevna molitva

Gospode, ne znam što da tražim od Tebe. Ti si jedini koji zna što mi treba. Voliš me više nego što ja znam voljeti sebe. Oče, daj svom sluzi ono što ja sam tražiti ne znam.

Ne usuđujem se tražiti ni križ ni utjehu, samo stojim pred Tobom: moje srce Ti je otvoreno. Ti vidiš potrebe, koje ja ne poznajem: vidi i postupi sa mnom po svojoj milosti. Porazi i izliječi, sruši me i podigni me;

Ništa sam i nijem pred Tvojom svetom voljom i Tvojim nedokučivim sudovima za mene. prinosim Ti se na žrtvu; predajem Ti se. Nemam nikakvih želja, osim želje da ispunim Tvoju volju. Nauči me moliti. Sam u meni moli se. Amen.

Jutarnja molitva

Gospode, daj mi da mirno primim sve što mi današnji dan donese i da se potpuno predam Tvojoj svetoj volji. Upućuj me i pomozi u svakom trenutku tijekom ovoga dana. Upravljaj mojim mislima i osjećajima u svim djelima i riječima. Ne dopusti da u nepredviđenim slučajevima zaboravim da sve dolazi od Tebe.

Nauči me da se pravično odnosim prema svome bližnjem, da nikoga ne razgnjevim i ne ožalostim. Gospode, daj mi snage da podnesem zamor današnjeg dana i sve što se tijekom dana dogodi. Upravljaj mojom voljom i nauči me da se molim, da vjerujem, da se nadam, da trpim, praštam i volim.

Gospode, daj da budem oruđe Tvoga mira, da tamo gdje je mržnja sijem ljubav, gdje je vrijeđanje – praštanje, gdje je razdor – slogu, gdje je očaj – nadu, gdje je tama – svjetlost, gdje je žalost – radost.

O Božanski učitelju, nemoj da mene tješe, nego da ja druge tješim; nemoj da mene razumiju, nego da ja druge razumijem, ne da mene ljube, nego da ja druge ljubim. Jer kada praštamo, onda se nama prašta, kada dajemo, onda dobivamo, a kada umiremo, onda se rađamo za život vječni.

Duše Sveti, budi mi na pomoći da današnji dan posvetim Gospodu i Spasitelju.

Gospode Isuse, Sine Božji, bolje je ne živjeti, nego živjeti bez Tebe i protiv Tebe. Zahvaljujem Ti, Bože, za dar ovoga dana i za sve dobro koje ćeš mi pomoći da danas učinim.

Vidi i ovo: “Neka mi dan bude ispunjen zajedništvom s tobom”.

Izbavi me, milostivi Bože, od želje za ugodnošću i udostoj me da u svakom trenutku budem spreman da se radi Tebe i bližnjega odreknem sebe jer si mi ti za tu službu i dao život. Pomozi mi da odbacim od sebe sve što nije Tvoje, a što je Tvoje da primim u dubokoj vjeri, nadi i ljubavi.

Daj mi hrabrosti da Ti postojano služim: da stavim pravdu iznad koristi, da stavim ostvarenje plemenitih djela iznad trenutnih zadovoljstava, da stavim druge iznad sebe i ispunim Tvoju zapovijed o ljubavi. 

Učini da svjetlost Tvoje ljepote, dobrote i ljubavi zasja u mojoj duši. Amen.


(Molitve Filareta, Mitropolita Moskovskog, 17. stoljeće)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori