Plemenita ljubav k Isusu nagoni na velika djela (Evanđelje dana, duhovna misao i večernja molitva)

EVANĐELJE DANA

Evanđelje:

Iv 2, 13-22

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užetâ te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku!« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za Dom tvoj.

Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

DUHOVNA MISAO

Plemenita ljubav k Isusu nagoni na velika djela; i pobuđuje želju za sve savršenijim.

Ljubav hoće uvis i ne da se sputati nikakvim niskim stvarima.

Ljubav hoće biti slobodna i daleko od svake svjetovne sklonosti, da ne bude zapreke njezinoj unutarnjoj sklonosti; da se radi vremenitog dobitka ne zaplete ili da ne podlegne radi gubitka.

Ništa nije slađe od ljubavi, ništa jače, ništa više, ništa šire, ništa ugodnije, ništa potpunije ni bolje, ni na nebu ni na zemlji; jer je ljubav rođena od Boga i samo u Bogu može počivati mimo svih stvorenja.

4. Onaj, koji ljubi, leti, trči, veseli se; slobodan je i nije vezan. Daje sve za sve, ima sve u svemu; jer počiva u jednom i iznad svih najvišem dobru, iz kojega svako dobro izvire i proizlazi. Ne gleda na darove, nego se naimo svih dobara obraća na darovatelja.

Ljubav često ne zna mjere, nego bukti preko svake mjere.

Ljubav ne ćuti tereta, ne gleda na trud, žudi više nego može. Ne navodi kao razlog nemogućnost, jer misli da sve može i smije.

Za sve je dakle sposobna i mnogo toga ispunja i polučuje uspjeh, gdje bi onaj koji ne ljubi klonuo i podlegao.

5. Ljubav bdije te ni u snu ne spava. Nju umor ne umori, stiska ne smrvi, strah ne smete; nego poput živog plamena i goruće baklje diže se prema gore i sigurna prodire. Ako tko ljubi, onda znade što taj glas vapije. Velik je vapaj u ušima Božjim sama goruća čežnja duše koja govori: »Bože moj, ljubavi moja: ti si sav moj, a ja sam tvoj! (Toma Kempenac)

VEČERNJA MOLITVA

Gospodine Bože – koji si čovjeku dao noć za počinak a dan stvorio za rad; podari mi molim te, da se moje tijelo tako odmori tijekom ove noći kako bi moj um uvijek bio budan za tebe. Ne dopusti da se moje srce snuždi ili da ga pobjedi muka koja sprječava ljubav prema tebi.
Dok otpuštam svoje brige kako bih se opustio i rasteretio svoj um, ne želim zaboraviti, niti sjećanje na Tvoju dobrotu i milost, koja uvijek mora biti duboko urezana u mome umu.
Ne dopusti da te zaboravim.

Jednako tako, kao što moje tijelo počiva i moja savjest odmara.
Učini također da u snu ne dopustim sebi popuštanje  tijelu, već da si priuštim onoliko koliko slabost ovog prirodnog stanja zahtijeva i da mi nakon toga bude omogućeno da budem budniji u Tvojoj službi.
Budi voljan da me održiš čednim i neiskvarenim, ne samo umom nego i tijelom, te da budem siguran od svih opasnosti, kao bi se moj san mogao pretvoriti u slavu Tvojega imena.

Ali kako ovaj dan nije prošao bez da sam Te na mnogo načina povrijedio svojom sklonošću zlu, jednako tako kao što je sve sada prekriveno tamom noći, učini po tvojoj odluci da sve što je u meni grješno bude pokriveno tvojom milošću.

Čuj me, Bože, Oče i Očuvatelju, po Isusu Kristu, Sinu tvome. Amen. (Jean Calvin)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori