alone autumn mood forest cold countryside

“Pomogni mi započeti ovaj dan s dobrim namjerama” (Biblijska čitanja, duhovna misao i jutarnja molitva)

BIBLIJSKA ČITANJA

Flm 7-20

Predragi! Uvelike si me doista obradovao i utješio svojom ljubavlju jer si, brate, okrijepio srca svetih. Stoga, premda imam punu slobodu u Kristu da ti zapovjedim što ti je činiti, poradi ljubavi radije molim, kakav već jesam, Pavao, starac, a sada i sužanj Krista Isusa. Molim te za svoje dijete koje rodih u okovima, za Onezima, negda tebi nekorisna, a sada i tebi i meni veoma korisna. Šaljem ti ga — njega, srce svoje.

Htjedoh ga zadržati kod sebe da mi mjesto tebe posluži u okovima evanđelja. Ali ne htjedoh preko tvoje volje da ne bi tvoja dobrota bila od nevolje, nego od dobre volje. Možda baš zato bí za čas odijeljen da ga dobiješ zauvijek — ne kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga, osobito meni, a koliko više tebi, i po tijelu i po Gospodinu. Smatraš li me dakle drugom, primi ga kao mene. Ako ti je u čemu skrivio ili ti je što dužan, to meni upiši. Ja, Pavao, potpisujem svojom rukom: ja ću platiti. Da ti ne reknem da mi i samoga sebe duguješ! Hajde, brate, da se tobom okoristim u Gospodinu: okrijepi srce moje u Kristu!

Riječ je Gospodnja.

Ps 146, 6c-10

On ostaje vjeran dovijeka,
potlačenima vraća pravicu,
a gladnima kruha daje.

Gospodin oslobađa sužnje,
Gospodin slijepcima oči otvara,
Gospodin uspravlja prignute,
Gospodin ljubi pravedne.

Gospodin štiti pridošlice,
sirote i udovice podupire,
a grešnicima mrsi putove.
Gospodin će kraljevati dovijeka,
tvoj Bog, Sione, od koljena do koljena.

DUHOVNA MISAO

Duša se mora opskrbiti riječju Božjom: jer je riječ Božja, kako kaže Grgur Bogoslov, kruh anđeoski, kojim se hrane duše gladne Boga. Tim više se treba vježbati u čitanju Novoga zavjeta i Psaltira… Iz ovoga dolazi prosvjetljenje u umu, koji se mijenja Božanskom promjenom. Vrlo je korisno proučavati Božju riječ u samoći i razumno čitati cijelu Bibliju. Za jednu takvu vježbu, osim drugih dobrih djela, Gospodin neće ostaviti čovjeka svojom milošću, već će ga ispuniti darom razumijevanja. Kad čovjek svoju dušu opskrbi Božjom riječju, tada se ispunjava razumijevanjem što je dobro, a što zlo. Čitanje Božje riječi mora se obavljati u samoći, tako da se cijeli um čitača produbi u istine Svetoga pisma i od toga primi u sebe toplinu, koja u samoći izaziva suze. Od njih se čovjek sav zagrije i ispuni duhovnim darovima koji raduju um i srce više od bilo koje riječi.   Sv. Serafim Sarovski (book.hr)

JUTARNJA MOLITVA

Dragi Gospodine Isuse, zahvaljujem Ti za ovaj novi dan, zahvaljujem Ti što i danas mogu vidjeti i čuti.

Osjećam se blagoslovljen jer me Ti razumiješ i opraštaš mi, što si napravio toliko puno za mene i nastavljaš me blagoslivljati svaki dan. I danas Te molim da mi oprostiš sve stvari koje ću reći, napraviti i misliti, a koje Ti nisu po volji. Već sad Te molim za oprost. Molim Te drži me danas daleko od svake opasnosti i zla.

Pomogni mi započeti ovaj dan s dobrim namjerama i beskrajnom zahvalnošću, drži moj um čistim tako da mogu slušati Tvoj glas, govori mi do granica moga uma tako da mogu prihvatiti svaku stvar bez da se žalim i plačem nad sobom te da razumijem da Ti sve kontroliraš.

Daj mi odgovore u teškim trenucima kad ostanem sam sa svojim ograničenjima, upotrebi me da vršim Tvoju volju, želim biti blagoslov za druge, drži me jakim da mogu pomagati slabe, podigni me iz mojih padova jer želim ohrabriti one koji se osjećaju izgubljeno.

Želim se u ovom trenutku zauzeti za sve one koji su izgubili put, za sve one koji se osjećaju osuđeni i željeli bi malo razumijevanja, za sve one koji Te ne poznaju prisno i za sve one koji uporno odbijaju vjerovati u Tebe.

Zahvaljujem Ti divni Gospodine jer znam da si Ti Bog koji mijenja ljude i situacije. Molim Te još za svu moju braću da mogu živjeti život pun mira, ljubavi i radosti, molim i za sve koji će slušati ovu molitvu tako da znaju da nijedan problem i okolnost nisu veći od Tebe moj jedini i ljubljeni Gospodine. U ime Gospodina, amen. (Novi život)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori