man sitting on edge facing sunset

“Svim srcem svojim tebe tražim” (Biblijska čitanja, duhovna misao i jutarnja molitva)

BIBLIJSKA ČITANJA

2Iv 4-9

Izabrana Gospođo, obradovah se veoma što sam među tvojom djecom našao takve koji hode u istini, kao što primismo zapovijed od Oca. I sada te molim, Gospođo, ne kao da ti novu zapovijed pišem, nego onu koju smo imali od početka: da ljubimo jedni druge. A ovo je ta ljubav: da živimo po zapovijedima njegovim. To je zapovijed, kao što čuste od početka, da u njoj živite.

Jer iziđoše na svijet mnogi zavodnici koji ne ispovijedaju Isusa Krista koji dolazi u tijelu. To je zavodnik i Antikrist. Čuvajte se da ne izgubite što ste stekli, nego da primite potpunu plaću. Tko god pretjera i ne ostane u nauku Kristovu, nema Boga. Tko ostaje u nauku, ima i Oca i Sina.

Riječ je Gospodnja.

Ps 119, 1-2.10-11.17-18

Blaženi oni kojih je put neokaljan,
koji hode po Zakonu Gospodnjem!

Blaženi oni koji čuvaju propise njegove,
čitavim srcem njega traže.

Svim srcem svojim tebe tražim;
ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih.

U srce pohranih riječ tvoju,
da protiv tebe ne sagriješim.

Milostiv budi meni, sluzi svojem,
da živim i tvoje riječi čuvam.

Otvori oči moje,
da gledam divote tvoga Zakona!

DUHOVNA MISAO

Moć grijeha nije u tome što čovjeka iskušava očito zlo, nego u tome što mu je srce zarobljeno raznim vrstama sitnih strasti i što ne može normalno disati i živjeti. U borbi protiv ovoga zatvora nije dovoljno samo zagovarati pobožnost i molitvu. Pobožnost može biti, a često i jest, sitničava, a molitva može biti usmjerena samo na samu sebe. Isto pitanje možemo postaviti i u svezi s blagom našeg srca, u svezi s radošću. Bez radosti pobožnost i molitva gube blagodati, jer je njihova moć u radosti. Religija je postala sinonim za ozbiljnost koja nije usklađena s radošću. Zato je i slaba. Ljudi od religije žele ODGOVORE, MIR, ZNAČENJE, a značenje je – RADOST. To je odgovor koji u sebi sadrži sve druge odgovore.

„Jer ti si istinita želja i neizreciva radost onih koji ljube tebe, Kriste, Bože naš, i o tebi pjeva sve stvorenje zauvijek.“

Aleksandar Šmeman | Izvor: Pouke.org

JUTARNJA MOLITVA

Svemogući Bože, koji nam udahnjuješ životni dah i u nama održavaš  živom svetu čežnju koju si nam darovao. Molimo te, milosrđa tvojeg radi, blagoslovi sve naše misli i pothvate, kako ne bismo započinjali bilo koje djelo bez čistih namjera i kako ne bismo išta činili bez tvojeg blagoslova. Otvori nam duhovne oči kako bismo mogli vidjeti nevidljivo i neviđeno i nadahni nam srca svojom mudrošću; osnaži nas svojom snagom kako bismo mogli obaviti sve svoje obveze, a kada dođe kraj primi nas kao svoje vjerne sluge; po Isusu Kristu, Spasitelju našemu.  Amen.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori