black twin bell alarm desk clock on table

Stres i planiranje vremena

Vrijeme je dar koji svi dobijamo u jednakom obimu. Uspijeh ovisi od pravilnog korištenja toga dara. Da bi smo maksimalno iskoristili vrijeme, treba planirati ono što namjeravamo ostvariti svakoga dana, tjedna, mjeseca…

Ne gubeći iz vida osobne ciljeve, koje svi imamo, obavezno napravimo listu obveza ili aktivnosti, koje treba realizirati tijekom tjedna.

Unesite te točke u svoj rokovnik ili zapišite na papiru (ili u mob. prim. uredn.) na kome će biti obilježeni dani i sati. Ako preopterećenost pokazuje dolazak stresa, ne oklijevajte da uklonite neke točke, vodeći računa o prioritetima, tj. o onome što je bolje za fizičko i mentalno zdravlje.

Treba predvidjeti vrijeme za razne neočekivane aktivnosti, jer one često nailaze. Frustracija je nemati vremena za njih.

Ne skraćujte vrijeme za svakodnevne opuštajuće aktivnosti: okupljanje, odmor, šetnju, sprot, aktivnost, relaksaciju.

Izbjegavajte sve ono što odvraća od plana rada. Postoji mnoštvo sitnica (telefonski pozivi, razgovori, obveze o kojima treba razmišljati, posjete) koje nas odvraćaju od onoga što smo poduzeli. Ako nešto nije hitno, učinimo sve da se vratimo planu rada.

Autor: Julijan Mengosa (Iz knjige: Život bez stresa, Preporod, Beograd, 2000, str. 123

Naslovna foto: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori