KRIST KRALJ – biblijska čitanja, duhovna misao i molitve

Uvodna molitva:

Bože, obradovao si nas tjednim sjećanjem na slavno uskrsnuće tvojega Sina, našega Gospodina. Dok te štujemo, podari nam danas svoj blagoslov, kako bismo dane koji su pred nama mogli provoditi u tvojoj milosti. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.
(Knjiga zajedničkih molitava) 

Prvo čitanje:

2Sam 5, 1-3

U one dane: Dođoše sva izraelska plemena k Davidu u Hebron i rekoše: »Evo, mi smo od tvoje kosti i od tvoga mesa. Već prije, dok još Šaul bijaše kralj nad nama, ti si upravljao svim pokretima Izraela, a Gospodin ti reče: ’Ti ćeš pasti narod moj izraelski i ti ćeš biti knez nad Izraelom!’« Tako dođoše sve starješine izraelske kralju u Hebron, a kralj David sklopi s njima savez u Hebronu pred Gospodinom; i pomazaše Davida za kralja nad Izraelom.

Riječ je Gospodnja.

Psalam:

Ps 122, 1-5

Obradovah se kad mi rekoše:
»Hajdemo u dom Gospodnji!«
Eto, noge nam već stoje
na vratima tvojim, Jeruzaleme.

Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani
i kao u jedno saliveni!
Onamo uzlaze plemena,
plemena Gospodnja.

Po zakonu Izraelovu
da slave ime Gospodnje.
Ondje stoje sudačke stolice,
stolice doma Davidova.

Drugo čitanje:

Kol 1, 12-20

Zahvaljujemo Ocu

koji vas osposobi za dioništvo u baštini svetih u svjetlosti. On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha. On je slika Boga nevidljivoga, prvorođenac svakog stvorenja. Tà u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo vrhovništva, bilo vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu. On je glava tijela, Crkve; on je početak, prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude prvak. Jer svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu puninu i po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmiriti sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima.

Riječ je Gospodnja.

Evanđelje:

Lk 23, 35-43

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!«

Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.«

Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!«

Evanđelje Gospodinovo.

Duhovna misao:

Na kraju crkvene ili liturgijske godine naše su misli usmjerene na Krista Kralja svega stvorenoga. I doista ima nečeg lijepog i teološki edukativnog u tome da liturgijska godina započinje prvom nedjeljom adventa, dakle iščekivanje Kristovog dolaska na ovaj svijet (i ujedno njegovog slavnog povratka) a da završava sa svetkovinom Krista Kralja. Na kraju vremena završava vrijeme kao prolazna kategorija i započinje vječnost (taj osmi eshatološki dan) kao neprolazna stvarnost. Kako će to izgledati, ostaje nam tek vidjeti, iskusiti. Našom spoznajmo sigurno ne možemo pojmiti vječni život, osim što je u nama ta iskonska potreba za životom. Naše biće se buni pri pomisli na smrt jer nas je Bog stvorio za vječnost a ne za prolaznost.

No, da bi Krist bio naš Kralj u vječnosti, mora biti naš Kralj u sadašnjosti. Nije dovoljno da ga zovemo Kraljem, da se molimo za Kraljevstvo, da ispovijedamo njegovo kraljevstvo kojem neće biti kraja. Potrebno je svjedočiti da smo podanici njegova Kraljevstva, odnosno da svaki segment naših života trebamo živjeti, imajući na umu da je Krist naš Kralj. On treba biti naš osobni Kralj, Kralj naših obitelji, naše Crkve. A to znači da svjetonazori, stavovi, ponašanje, odluke, ciljevi i sl. trebaju biti podređeni Ustavu i Zakonima Kraljevstva Božjega, dakle Božjoj riječi… Nastavi čitati ovdje.

Molitva dana:

Svemogući vječni Bože, tvoja je volja da sve bude obnovljeno u tvom ljubljenom Sinu, Kralju kraljeva i Gospodaru Gospodara; daj milostivo da narodi na zemlji, podijeljeni i zarobljeni grijehom, budu oslobođeni i združeni pod njegovim premilostivim vodstvom, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen.(Knjiga zajedničkih molitava)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori