Dolazi li do nas svjetlo Kristovo?

“Narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.” (Matej 4,16)

Ta je Svjetlost nestvorena svjetlost Kristova. Čim zadobijemo tu svjetlost, upoznat ćemo Istinu. A Bog je Istina. Bog sve zna. Njemu je sve poznato i njemu je sve sveto. Svijet je djelo Božje. Bog obasjava svijet svojom nestvorenom Svjetlošću. I sam Bog jest svjetlost. On je Svjetlost jer poznaje sebe. Mi ne poznajemo sebe i zato smo u tami. Kada dopustimo Svjetlosti da nas ona obaspe i natopi sobom, tada smo u zajednici s Bogom. Ako se to ne dogodi, tada mi imamo neke druge svjetlosti, tisuće raznih svjetlosti, ali nemamo Svjetlost. Kada smo sjedinjeni s Kristom, on nas čini svjetlima: svjetlost veliku daruje svakome od nas. Daj Bože i da zadobivamo duboku vjeru i da se ostvaruje ono što piše u tekstu Premudrosti Salomonove”… javlja se onima kojim mu nisu nevjerni”.

Onima koji se kolebaju u vjeri, sumnjaju, osporavaju, razmišljaju samo na osnovu logike i nisu otvoreni prema Bogu, Bog se i ne javlja. U zaključane duše Bog ne ulazi. On ne ide silom, ne razvaljuje vrata. Naprotiv, onima koji imaju jednostavnu vjeru, vjeru bez kolebanja, daruje nestvorenu svjetlost svoju. Daruje izobilno i u ovom životu, a još mnogo više u budućem životu.

Nemojte, međutim, da mislite kako ovdje na zemlji svi jednako vide svijetlost istine. Tu svjetlost svatko vidi u skladu sa stanjem svoje duše, svoga duha, kao i u zavisnosti od svoga obrazovanja i od svoga ukupnog duševnog stanja. Jeste li razumjeli ovo? Mnogi ljudi promatraju jednu te istu sliku, ali nemaju svi promatrači ista osjećanja. Tako je i s božanskom svjetlošću. Svjetlost istinita ne obasjava na isti način sva ljudska srca-

To vam je otprilike kao i sa svjetlošću prirodnog sunca: Sunce u jednakoj mjeri svijetli, ali vrlo malo njegovih zraka prodire u kuću sa zamračenim prozorima. Razumijete li što hoću da vam kažem? Hoću da kažem ovo: isto se dešava i sa nestvorenom svjetlošću. Prozori našeg bića su crni. Naše srce nije čisto. Zato crnilo ne dopušta da božanska svjetlost prodre u nas.

Autor: Starac Porfirije

Iz: Život i pouke svetog Porfirija Kavsokalivita, str. 209-301

Odgovori