Kristova imena – Krist

Najbolje ga poznajemo kao Isusa Krista, ali to nije zapravo njegovo ime. Njegovo ime je Isus, Isus Bar-Josip, ili Isus Nazarećanin. Međutim “Krist” (grčki Hristos) je titula. Ona se na Isusa odnosi češće od bilo koje druge titule u Svetom Pismu. Ponekad Biblija preokreće redoslijed i govori o “Kristu Isusu”. Riječ Krist potječe od grčke riječi Hristos, što je prijevod starozavjetne riječi Mesija i znači “pomazanik”.

Kada je Isus propovijedao svoju prvu zabilježenu propovijed u sinagogi, čitao je iz proroka Izaije: “Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.” (Luka 4, 18-19). Nakon što je pročitao taj tekst, Isus je rekao onima koji su slušali: “”Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.” (21 redak). Poistovjetio je sebe s Izaijinim riječima o Mesiji.

Koncept Mesije je izuzetno složen, ali u progresivnom biblijskom otkrivenju postoji nekoliko isprepletenih niti kada je riječ o funkciji, karakteru i prirodi onoga koji će doći i izbaviti svoj narod, Izrael. U neku ruku, da bi Krist bio Mesija, morao je biti Pastir, Kralj, Janje i sluga koji je stradao, a proroštva o svemu tome nalaze se u Izaiji. Te se niti spajaju na čudesan način. Štoviše, jedan od izvanrednih dokaza za božansko nadahnuće Biblije je način na koji su sve niti mesijanskog očekivanja izložene u Starom zavjetu i na dramatičan način ispunjene u jednoj osobi.

U Ivanovoj viziji u Otkrivenju 5, rečeno mu je da očekuje Lava (5. redak), ali je vidio janje (6. redak). Isus je ispunio i jedno i drugo. On je lav iz plemena Judina, novi kralj Izraela, ali i Janje, koje je zaklano umjesto naroda.

Autor: R.C. Sproul

Iz: R.C. Spoul, Uvod u sistematsku teologiju, BTŠ, Novi Sad, str. 139-140

Trebamo vašu pomoć!

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori