Svjedočanstvo nigerijskog kršćanina koji je preživio odrubljivanje glave

Manga je nigerijski kršćanin koji je preživio odrubljivanje glave. Njegovu priču jednostavno morate čuti.

Manga je kršćanin, a Bog zna koliko je teško biti kršćanin u Nigeriji (smatra se jednim od najopasnijih mjesta na svijetu za članove Crkve): svaka dva sata jedan kršćanin bude ubijen.

Manga je trebao biti među njima: 2. listopada 2012. mladić, koji je tada imao 20 godina, vratio se kući kao i svake večeri, nakon studija. Majka je spremala večeru. Sasvim obična slika: obitelj, večera na stolu. Zatim rafalna paljba. Bilo je 19.30. Pripadnici Boko Harama, islamističke skupine povezane s Al-Qaidom, upali su u kuću – i Mangin se život okrene naglavačke. Džihadisti postupaju prema uobičajenoj metodi: tjeraju starije muškarce iz obitelji da napuste kuću, dok majku i mlađu djecu zatvaraju u drugu sobu.

Preživio je odrubljivanje glave

“Upali su u kuću i tražili da im damo bilo što vrijedno. Sve su pokrali i stavili u svoj kamion. Tada su pozvali mlađeg brata i mene i izveli nas iz kuće. Rekli su mami i mališanima da se zaključaju u drugu sobu. Tada su pitali mog oca i nas dvojicu da li smo spremni zanijekati Isusa i prihvatiti islam. Ali otac je to odbio. Pa su nam rekli: “Ubit ćemo vas.” Odgovorio sam im: “Ako nas pobijete, što ćete dobiti?”

Bijesni, udarili su ga kundakom, a zatim su mu odveli oca i ubili ga. Odrubili su mu glavu pred Manginim očima. Tada su i bratu pokušali odrubiti glavu i ostavili ga da iskrvari i umre. Isto su učinili i s Mangom. Uzeli su drugi nož i pokušali su mu prerezati vrat.

“U tom sam trenutku pomislio na Isusa dok su ga pribijali na križ i rekao sam: ‘Oče oprosti im, ne znaju što čine.’ Molio sam i Psalam 118: ‘Neću umrijeti, nego ću živjeti da naviještam slavu Gospodnju.’ Nisam znao hoću li preživjeti. Kad su završili s nožem, izgubio sam puno krvi i ostavili su me da umrem.”

Doktori su odustali

Ljudi Boko Harama napravili su bombu i objesili je na vrata njihove kuće. Unatoč svemu, nekoliko susjeda imalo je hrabrosti prići njihovom posjedu i čuli su majku kako plače. Potom su pozvali sigurnosne službe.

U međuvremenu, u bolnici više nije bilo krvi i nešto se moralo prikupiti. Kada su sestre vidjele Mangu, mislile su da je već mrtav. Njegova majka im je rekla da joj je muž umro i preklinjala je: “Učinite što možete da spasite moja dva sina!”

Ovdje možete poslušati Mangino kratko svjedočanstvo.

“Odveli su nas u operacijsku salu i spasili mog brata. S obzirom na stanje u kojem sam bio, morali su dovesti iskusne kirurge, koji su pokušali sve. Ali ništa nije pomoglo i morali su odustati.

No, elektrokardiogram je pokazao da mi srce opet kuca. Isus je bio na djelu!”, kaže Manga.

Manga je preživio Božjom milošću

Doktori su bili muslimani, ali mi je jedan od njih rekao:

“Tvoj Bog je živi Bog! Odlučili smo te napustiti, ali te tvoj Bog nije napustio!”
Ovaj doktor je bio zapanjen koliko se brzo oporavio od operacije!

Manga je preživio Božjom milošću
Manga s majkom i članovima obitelji – Foto: Portes Outvertes

Nešto kasnije, majku je otela ista skupina Boko Haram. Ona i druge žene bile su zatočene u šumi. No, zahvaljujući molitvi i postu braće i sestara, puštena je i sada je opet kod kuće. U Timoteju 3,12 stoji da će svatko tko želi živjeti pobožno u Kristu Isusu biti progonjen. To znači da ćemo, ako zadržimo svoj kršćanski identitet, uvijek biti progonjeni, na ovaj ili onaj način.

Zatim su partneri Portes Ouvertesa intervenirali na različite načine. Hrabrili su Mangu i obitelj, molili za njih, donosili im hranu. Financijski su ih podržali da nastave studij.

Manga je završio fakultet.

“Situacija u Nigeriji postaje sve gora. Ako ste kršćanin, ne možete ići na fakultet ili ne možete dobiti posao. To je zato što su oni na vlasti muslimani”, kaže on.

Vlastima se ne možeš žaliti, jer su svi muslimani i naučeni su da je ubojstvo kršćanina čast. Dakle, moraju stalno bježati da bi preživjeli.

“Prava situacija u Nigeriji nadilazi sve što se može pročitati na internetu. Kako se boriti protiv situacije izjedene korupcijom i zlom? Jedino na što se možemo osloniti su Božja riječ i vaše molitve. Situacija je izvan nas, ali znamo da je naš Bog živi Bog koji može promijeniti situaciju u tren oka. A i da je ne promijeni, i dalje bismo mu bili vjerni. Zato nastavite moliti za nas, to je najbolja stvar koju možete učiniti za Nigeriju”, zaključuje Manga.

Prilagođeno prema članku s portala portesouvertes.fr

Izvor; Novi život

Naslovna fotografija: Portes Outvertes

Odgovori