Kristova imena – Sin čovječji

Treća najčešća titula za Isusa u Novom zavjetu je “Sin čovječji”. Iako je treća po redu kada je riječ o učestalosti upotrebe u Novom zavjetu kao cjelini, upravo je ovu titulu Isus najčešće koristio za sebe. To nam nešto govori. Od više osamdeset navoda ove titule u Novom zavjetu, samo tri nije upotrijebio sam Isus. Ta činjenica opovrgava kritičare koji tvrde da su veći dio novozavjetne slike o Isusu naslikali njegovi suradnici. Ako su Isusovi suradnici to činili, očekivali bi smo da oni Isusu pripišu svoje omiljene oznake umjesto Isusovih. Time što je sebe toliko često nazivao Sinom čovječjim”, Isus je govorio, “Evo kakvim ja sebe smatram”.

Neki u toj odrednici vide izraz Isusove poniznosti, ali to nije točno. U Danijelovoj viziji unutarnjih odaja neba, Bog se pojavljuje na nebeskom prijestolju suda kao “Onaj od iskona” i u svoje prisustvo prima onoga koji je kao “sin čovječji”, koji mu dolazi na oblacima slave i kome je dana vlast da sudi svijetu (Dan 7, 13-14). U Novozavjetnom korištenju te titule , Sin čovječji je nebeska osoba koja silazi na zemlju i ne predstavlja ništa manje od Božjeg autoriteta. On dolazi da donese sud svijetu jer je oličenje božanskog dolaska, dana Gospodnjeg. Prema tome, to je uzvišena titula koja je u Novom zavjetu dana samo Isusu. Dok čitate Sveto pismo i nailazite na tu titulu, pogledajte u kom je kontekstu i počet ćete da uviđate da je to veličanstveni i uzvišeni opis Isusa.

Svatko ime i titula data Isusu u Novom zavjetu ima značaj. Svaka nam otkriva nešto o tome tko je on i što je učinio.

Autor: R.C. Sproul

Iz: R.C. Spoul, Uvod u sistematsku teologiju, BTŠ, Novi Sad, str. 140-142

Prethodni članci:

Kristova imena – Krist

Kristova imena – Gospodin

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori