Molitva za spoznaju Boga

Molitva nije samo “moljakanje”, traženje nečega od Boga, religijski obred, vjerska dužnost… Molitva je traganje za Bogom, čežnja za Bogom, spoznaja Boga.

Prorok Hošea nam kaže: “Težimo da upoznamo Jahvu: k’o zora pouzdan mu dolazak. On će nam doći poput dažda jesenskog,
poput kiše proljetne što natapa zemlju.” (Hošea 6,3).

Krist je došao među nas ljude kako bi nam približio Boga, kako bi smo po njemu spoznali nebeskog Oca. On je slika Boga nevidljivoga, tko je njega vidio, vidio je i Oca, njegova djela su djela Oca njegovog.

Boga, naravno dok smo ovdje na zemlji ne možemo u potpunosti spoznati, ali trebamo težiti iz dana u dan da ga sve više upoznajemo. Jer što ga više spoznajemo, time raste naša vjera i povjerenje u njega.

Neka nam ova kratka molitva bude pomoć u našoj osobnoj molitvi za spoznajom Boga:

MOLITVA ZA SPOZNAJU BOGA

Bože, hvala ti da mi se po svojoj Riječi i po svojim djelima u mome životu otkrivaš kao moćan Bog, brižan Otac i istinski prijatelj.  Znam da tvoju veličinu, dok sam ovdje na zemlji, u potpunosti ne mogu shvatiti. Ali mi podaj milost da te iz dana u dan upoznajem, kako bi moje oslanjanje na tebe bilo sve čvršće i moja čežnja za tobom neprolazna. Ne dozvoli da se odmaknem od zajedništva s tobom. Govori mi po svojoj riječi, čuj me u mojoj molitvi i koristi me po mojim nesavršenim djelima. Što više raste moja spoznaja tebe, tako neka raste i moja ljubav prema tebi. Po Kristu, u kome si nam se približio i otkrio, molim te. Amen.

I molim te onako kako si me ti učio moliti:

Oče naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

(Autor molitve: Biskup Jasmin Milić)

Odgovori