Preminuo Kopácsi Kettős János, biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara

Danas je nakon duge i teške bolesti, u 68-oj godini života, u župnome stanu u Kopačevu preminuo Kopácsi Kettős János, biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj.

Kopácsi Kettős János rođen je u Osijeku 18.09.1955. godine.  

Teologiju je studirao na Reformatskom teološkom fakultetu u Budimpešti. Nakon studija, zaređen je za reformatskog svećenika dana 24. studenog 1991. godine.

Župničku službu obavljao je u svome mjestu Kopačevu. Početkom rata, 1991. godine odlazi zajedno sa svojim župljanima u progonstvo. U Osijeku organizira “prognaničku župu” koju su činili vjernici iz svih reformatskih župa koji su morali napustiti svoja mjesta.

Od  1995. do 2005. godine služio je kao župnik administrator u osječkoj evangeličkoj župi.

Odmah nakon mirne reintegracije, vraća se u svoju župu u Kopačevo.

Nakon izbora za biskupa Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, posvećen je 6. kolovoza 1999. godine u Kopačevu. Službu posvećenja i instalacije obavio je pomoćni biskup iz Transilvanije (Rumunjska) Csűry István, senior iz Mađarske Bóka András János te senior i v.d. biskupa Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Andreas Lukša.

Za sobom je ostavio suprugu Mirelu, Sina Attilu (reformatskog svećenika u Laslovu), kćer Melindu, sina Tibora i šestoro unučadi.

Vrijeme posljednjeg ispraćaja bit će u četvrtak, 22. prosinca 2022. godine s početkom u 14:00 u Reformatskoj crkvi u Kopačevu.

Odgovori