Božićna poruka biskupa biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve (2022.)

Draga braćo i sestre u Gospodu!

Nije slučajno da se božićno vrijeme proteže od kraja godine i u prve dane dolazeće godine. S Kristom završava staro i započinje novo. On dolazi kao Emanuel, Bog s nama. Približio se nama ljudima, pokazao nam lice Oca svoga, kako bismo po njemu mogli vidjeti samoga Boga. Dolazi otkupiti nas od vlasti tame, za sebe. Posinjuje nas, čineći nas svojom djecom i baštinicima svoga Kraljevstva. Napušta nebesku slavu, svoj tron kako bi postao “Božić”, malen radi nas, da bismo mi mogli postati nova stvorenja i uzdići se u nebesku slavu. I dok je današnjem čovjeku ponekad teško ostaviti vlastiti komfor, žrtvovati se da bi služio Bogu, Krist je dragovoljno ostavio nebeski tron radi čovjeka.

Krist je došao čovjeku kako bi trajno s njim ostao. Jedan stari kršćanski pozdrav glasi: “Krist je među nama! I jest, i bit će!” Da, on je Emanuel, Bog s nama. On i k nama dolazi, kao Mariji i Josipu i govori nam: “Ne boj se”. On je s nama u svim našim životnim situacijama i sve je pod njegovom kontrolom.

Saznanje da je Bog s nama, utješna je istina u ovom nesigurnom vremenu. Dok svakodnevno slušamo poruke koje u ljudima stvaraju nemir, nesigurnost, neizvjesnost i strah, znajmo da je Bog s nama i da ostaje s nama uvijek. Bog započinje neprolazno zajedništvo s čovjekom. To je osnovna poruka i blagdana Božića. Zato je Božić najradosniji kršćanski blagdan jer nam donosi najradosniju vijest – Bog je s nama!

Božić je početak novoga odnosa Boga i čovjeka. No, Krist će ponovno doći, ovoga puta ne kao “maleni” već kao Kralj svega, kao pravedni sudac. U božićnoj kolekti, između ostaloga molimo: “Bože, ti nas raduješ godišnjom svetkovinom tvojega jedinoga Sina Isusa Krista. Sada ga s radošću primamo kao svoga Otkupitelja, daj da ga s pouzdanjem možemo gledati i onda kada dođe kao nas Sudac” (Knjiga zajedničkih molitava). Stoga, kako molimo u spomenutoj molitvi, neka Bog učini da ga s pouzdanjem dočekamo kada ponovno dođe u sili i slavi suditi svijetu. Za one kojima je Božić ne samo svetkovina već stvarnost, susret s Kristom u vječnosti je radost.

Svim kršćanima i svim ljudima dobre volje čestit Božić i blagoslovljena Nova 2023. godina.

Dr.sc. Jasmin Milić
biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori