U Kopačevu sahranjen biskup Kopácsi Kettős János

Dana 22. prosinca 2022. godine, u Reformatskoj crkvi u Kopačevu sahranjen je biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Kopácsi Kettős János.

Sprovodni obred predvodio je senior baranjskog seniorata Reformatske kršćanske crkve Mađara, preč. Đuro Varga. Propopovijed na mađarskom jeziku održao je svećenik iz Mađarske, Szabo Daniel.

Propovijed na hrvatskom jeziku održao je biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić.

Prigodnim riječima obratili su se i brojni reformatski svećenici iz Mađarske i Srbije

Prigodnim riječima su se od pokojnog biskupa oprostilii evangelički đakon iz Osijeka, Samir Vrabec te saborski zastupnik Robert Jankovics.

Pročitana su i pisma sućuti koja su uputili predstavnici Reformatske crkve iz Mađarske kao i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Urna sa zemnim ostacima biskupa Kopácsi Kettős Jánosa položena je u crkvi u Kopačevu.

Kopácsi Kettős János rođen je u Osijeku 18.09.1955. godine.  

Teologiju je studirao na Reformatskom teološkom fakultetu u Budimpešti. Nakon studija, zaređen je za reformatskog svećenika dana 24. studenog 1991. godine.

Župničku službu obavljao je u svome mjestu Kopačevu. Početkom rata, 1991. godine odlazi zajedno sa svojim župljanima u progonstvo. U Osijeku organizira “prognaničku župu” koju su činili vjernici iz svih reformatskih župa koji su morali napustiti svoja mjesta.

Od  1995. do 2005. godine služio je kao župnik administrator u osječkoj evangeličkoj župi.

Odmah nakon mirne reintegracije, vraća se u svoju župu u Kopačevo.

Nakon izbora za biskupa Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, posvećen je 6. kolovoza 1999. godine u Kopačevu. Službu posvećenja i instalacije obavio je pomoćni biskup iz Transilvanije (Rumunjska) Csűry István, senior iz Mađarske Bóka András János te senior i v.d. biskupa Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Andreas Lukša.

Za sobom je ostavio suprugu Mirelu, Sina Attilu (reformatskog svećenika u Laslovu), kćer Melindu, sina Tibora i šestoro unučadi.

Pogledajte intervju s biskupom Kopácsi Kettős Jánosem prije dvije godine:

Odgovori