Ne treba se opterećivati oproštenim grijesima

Ne vraćajmo se u mislima na grijehe koje smo ispovjedili. Sjećanje na grijehe donosi zlo. Jeste li zatražili od Boga oproštaj? Gotovo je! Bog oprašta sve kada mu ispovjedimo grijehe. Ne treba da se vraćamo i da se zatvaramo u tamnicu beznađa. Pred Bogom treba da budemo smirene sluge. Treba da osjećamo radost i blagodarnost za oproštaj naših grijeha.

Nije zdrava pojava kada osoba pretjerano tuguje za svojim grijesima i kada se buni protiv sebe sve dok ne padne u očaj. Očaj i razočarenje su najgori. To je Sotonina zamka, kojom Sotona želi utjecati na čovjeka da izgubi volju za duhovnim životom i postignućem te ga baci u beznađe, pasivnost i lijenost. Čovjek tada ne može ništa. Sam sebe uništava. On kaže: „Ja sam grešnik, jadnik; Ja sam ovo, ja sam ono; Nisam napravio ovo, nisam napravio ono… Trebao sam to učiniti tada, nisam to napravio tada. Sada ne mogu ništa… Protratio sam svoje godine. Nisam vrijedan, nisam dobar ni za što…”

U njemu se stvara osjećaj manje vrijednosti, neki oblik besplodnog samoomalovažavanja. Za takvog čovjeka sve oko njega su samo ruševine. Znate li koliko je to teška situacija? To je lažna smirenost.

Sve su to obilježja čovjeka bez nade, čovjeka kojim je zagospodario Sotona. Takav dođe do toga da se ne želi ni pričestiti, jer misli da je nedostojan svega. Pokušava obezvrijediti svoje postupke i sebe. Postaje neupotrebljiv. To je zamka. Te stvari su strašne, protivne su Božjem Duhu.

I ja mislim da griješim. Ne koračam dobro kroz život. Ali sve što me žalosti, stavljam u molitvu, i ne zatvaram u sebe. Odem duhovniku, ispovjedim se i to je to. Nemojmo se vraćati i govoriti što nismo učinili. Ono što je važno je ono što radimo sada, od ove točke nadalje. Kako kaže apostol Pavao: “što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem,” (Fil 3, 13).

Apostola Pavla napao je duh straha kako bi ga odvratio od njegove predanosti Kristu. Ali Apostol se ohrabri i reče: “Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. ” (Gal 2, 20). I još: „TTko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Kao što je pisano: Poradi tebe ubijaju nas dan za danom i mi smo im ko ovce za klanje.” (Rimljanima 8, 35-36).

Kralj i prorok David također pjeva: “Ne, umrijeti neću nego živjeti i kazivat ću djela Jahvina.” (Ps. 118, 17). Proučavajte Sveto pismo! Uživajte u njemu! Sjetite se još jednog lijepog stiha iz Svetoga pisma: “Ja ljubim one koji ljube mene, i nalaze me koji me traže.” (Izreke 8, 17).

Autor: Starac Porfirije

Iz: Život i pouke starca Porfirija Kavskokalivita, Beseda, Novi sad, 2014.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori