Prelazak s Kristom iz staroga u Novo

Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? Ps 27, 1

Na početku Nove godine još smo uvijek u Božićnom vremenu. Ono zapravo završava prve nedjelje nakon Bogojavljenja. I doista je puno simbolike u činjenici da se ovo vrijeme liturgijske godine proteže na dvije kalendarske godine, godinu koju ispraćamo i godinu koju dočekujemo. Kristovo rođenje proslavljamo na kraju Stare i na početku Nove godine.

Njegovo rođenje ispunjenje je nade ali i garancija budućnosti. S njim ostavljamo ono što je iza nas, ali ne ostavljamo Njega u tome vremenu odnosno On ne ostavlja nas. S Kristom idemo naprijed, u novu stvarnost jer On sve čini novo. (Otkrivenje 21, 5). Naša budućnost ima nadu ako je Krist most po kojem prelazimo iz starog u novo. Tako će nas Krist i u konačnici privesti iz prolaznog u neprolazno gdje “smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.« (Otkrivenje 21, 4).

Isprativši prošlu godinu koja će biti upamćena po ratu u Ukrajini i mnogim drugim teškim situacijama, nemojmo zaboraviti one koji trebaju naše molitve ali i konkretnu pomoć. Molimo za one koji su zahvaćeni bolešću, koji su izgubili svoj dom zbog razornih potresa i koji trpe različite posljedice izazvane pošastima i nepogodama koje su nas snašle. Molimo za one koji su angažirani na različitim poljima kako bi pomogli bolesnima i stradalima.

Pred nama je iznova vrijeme neizvjesnosti. Ne znamo što nas sve čeka, no ono što zasigurno možemo znati jest da će Bog biti s nama. Samo u njegovim rukama možemo biti sigurni u ovom nesigurnom svijetu. I godina iza nas, koliko god da nam je bila teška, opet je za svakoga koji se vjerom oslonio na Boga, godina Božjega pohođenja i Njegovih blagoslova. Ako ništa drugo, spoznali smo koliko smo krhki i o Bogu ovisni, a to je važna i blagoslovljena lekcija za svakoga od nas.

Ako s Bogom budemo hodili svih 365 dana koji su pred nama, iskusit ćemo ga u našoj sredini. On će biti s nama u svim našim životnim situacijama pa i u vremenu straha, nesigurnosti i nemira, donoseći nam svoju utjehu, sigurnost, mir i svaki drugi blagoslov koji dolazi iz riznice dobara našeg nebeskog Oca.

Neka nam je doista ova, 2023. godina od Boga blagoslovljena te da u svakoj životnoj situaciji spoznamo Njegovu veličinu.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Pomolimo se:

Bože, u godini koju smo ispratili, spoznali smo koliko smo krhki i o tebi ovisni. Daj da u godini koja je pred nama iznova spoznamo Tvoje milosrđe i ljubav, te da nas nikada nećeš prepustiti nesigurnosti i neizvjesnosti života. Hvala Ti što nam pružaš ruku i izbavljaš nas i kada nas valovi života vuku na dno. U Isusovo ime te molimo i zahvaljujemo. Amen.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori