Sotona napada kroz nevolju, depresiju i strah

Nevolja

Čovjek može zapasti u kušnju kroz nevolju ili fizičku nesreću. Sotona vrlo dobro zna kako da to izvede. Job je klasičan primjer. Njegov gubitak životinja i imetka, gubitak najbližih, fizičke bolesti, sve je to bilo sotonsko djelo, iako nikada nije bilo izvan Božje kontrole. To ne znači da svaki posrtaj i svaka fizička slabost izravno dolazi od đavla; ali može biti tako. U slučaju Pavla i njegova #trna u tijelu”, to je bilo tako. Bilo je prilika kada je primio naročitu snagu od Boga da izađe nakraj s tim; međutim, bilo mu je potpuno jasno da je to “Sotonin poslanik”, predmet njegove žarke, iako uzaludne, molitve (2 Kor 12,7 i dalje).

Depresija

S druge strane, kušnja može s istom snagom doći kroz um u obliku depresije i obeshrabrenja. Prva Samuelova 18 govori o tome kako jedan “zao duh Božji” (primijetite postojani monoteizam kojemu je sve podređeno i koji je uzrok svemu) “napade Šaula”, i to ne samo običnom potištenošću nego depresijom do bijesa (18,10). Ilija se nakon velike pobjede nad Baalovim prorocima (najranjiviji smo nakon velikih duhovnih pobjeda) povukao u pustinju u dubokoj depresiji, osjećajući da je Božja parnica izgubljena i da je još jednino on ostao (1 Kraljevima 18). Sigurno je da su neke, iako ne sve, depresivne bolesti uzrokovane demonskim napadima. Kada se uzme autoritet u ime Isusa nad depresijom ili migrenom, bolest trenutno nestaje ako je demonskog podrijetla, a ako nije, ostaje.

Strah

Strah je vrlo djelotvorna goruća strijela od koje protivnik ima mnogo koristi. One noći kada je Isus uhvaćen, Sotona je rešetao Petra kao pšenicu, a ovaj nije imao hrabrosti da svoje poznanstvo s Isusom prizna čak ni pred sluškinjom (Lk 22,31 i dalje). Vrlo je jaka veza između Sotone i straha. Poput Petra, mnogi se boje priznati Krista u svojim domovima, uredima, na radnom mjestu ili u nogometnom klubu. Previše bi me zapitkivali! Sindrom straha moćno djeluje, a iza njega stoji Neprijatelj.

Autor: Michael Green

Iz knjige: Tko će pobediti, Krist ili Sotona?

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori