Priopćenje za javnost HPK povodom objava o crkvenim vjenčanjima LGBT osoba

Ovih dana pojedini mediji su objavili kako se u aferi Zambija, među pritvorenicima nalazi i par u kojem je jedna osoba promijenila spol sa ženskog na muški te ozakonila svoju bračnu vezu u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Zagrebu. Kako se navodi, vjenčanje je obavio biskup iste crkve. U navedenim objavama spominje se nekadašnji župnik Evangeličke župe Legrad koji je, nakon promjene spola stupio također u brak s muškarcem. Vjenčanje je obavljeno u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Slavonskom Brodu.

Nedavno je jedna od đakonica ove crkve otvoreno govorila o tome da je i sama vjenčala odnosno blagoslovila LGBT par.  Evangelička (luteranska) crkva u Hrvatskoj u više je navrata potvrdila da je otvorena za vjenčanja i ređenje pripadnika LGBT zajednice. To je, nažalost praksa pojedinih, ne samo evangeličkih već i drugih tradicionalnih protestantskih crkava u svijetu.

Evangelička (luteranska) crkva je jedina protestantska crkva u Hrvatskoj koja prakticira vjenčanja odnosno blagoslove i ređenja LGBT osoba.

Kako se zbog ovakvih primjera i izjava često generalizira protestantska praksa po pitanju vjenčanja i zaređenja pripadnika LGBT zajednice, Hrvatska protestantska konferencija kao zajednica tri tradicionalne protestantske crkve u Hrvatskoj,  poštujući pravo svakoga na vlastito uvjerenje, ograđuje se od ovakve prakse i izjava te jasno navodeći sljedeće:

Temeljem Svetoga Pisma, tradicionalnog nauka crkve kroz povijest, te moralno – etičkih principa utemeljenih na božanskoj objavi, smatramo da je Bog stvorio muškarca u muškom tijelu i ženu u ženskom tijelu.

Isto tako smatramo da je brak isključiva zajednica muškarca i žene te da je jedino takav brak od Boga blagoslovljen.

Promjena spola jedne ili obje osobe koje žele stupiti u brak kao muškarac i žena, ne poništava spolni identitet koji je netko stekao rođenjem.

Ured za medije Hrvatske protestantske konferencije

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori