monochrome photo of man covering his face

Dvije opasne Sotonske zamke

Dvije su krajnosti u koje kršćanin može upasti. S jedne strane Sotona ga uvjerava da je toliko grješan da mu nema spasa, da mu Bog ne može grijehe oprostiti. Tako prevareni kršćanin upada u duhovnu depresiju i tjeskobu. S druge strane, Sotona uvjerava pojedine kršćane kako zapravo nemaju grijeha, kako su bolji od drugih, sveti i pravedni temeljem svojih djela. Takvi kršćani upadaju u zamku duhovnog ponosa i oholosti. I jedna i druga obmana je štetna za istinskog kršćanskog vjernika. O tome nam progovara sv. Efrem Sirijac:

Pazi, nemoj nikad reći: “Puno sam griješio, nema mi oproštenja.” Tko tako govori, ne zna da je Bog Bog pokajnika; da nije došao na zemlju da spasi pravednike, već je grešnike pozvao na obraćenje, a kad se netko pokaje, zbog njega je radost na nebesima.

Istinsko pokajanje sastoji se u tome da se udaljavamo od grijeha i da ga mrzimo. I evo, kad netko iz srca kaže: „Mrzim nepravdu“, onda Bog takvog prima s radošću. Ali pazi, da se tko ne usudi reći: “Nisam sagriješio!” Tko to kaže, slijep je, zatvara oči i vara sam sebe, i ne zna kako ga Sotona potkrada i riječju i djelom, ponekad sluhom, ponekad očima, ponekad dodirom, ponekad putem razmišljanja. Jer tko će se pohvaliti da ima nevino srce i čiste sve osjećaje?

Nitko nije bezgrešan, nitko nije čist od prljavštine, nitko od ljudi nije slobodnan od krivnje, osim Njega jedinog, koji je nas radi, iako bogat postao siromah. On, jedini Bezgrešni, uzeo je grijehe svijeta, želeći spasiti sve ljude, ne želeći smrt grešniku, čovjekoljubiv, mnogodobrotvoran, milosrdan i dušeljubiv.

Njemu se uteknimo jer svi su grešnici koji su se njemu utekli zadobili su spasenje.

Sveti Efrem Sirijac

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori