person holding hour glass

Kako brzo teku dani, kako brzo život prolijeće (razmišljanje o prolaznosti vremena)

Dani teku i prolijeću; sati bježe u nepovrat; u munjevitom prolasku vremena svijet se približava svome kraj. Niti jedan dan ne dopušta drugom da ide s njim rame uz rame, niti jedan sat ne čeka drugog da polete zajedno. Baš kao što vodu ne možemo držati i zaustavljati prstima, tako je nezadrživ život onoga rođenog od žene.

Izvagan je i izmjeren život svakoga tko stupi na svijet – on nema ni sredstava ni mogućnosti da prekorači naznačene granice.

Bog je odredio mjeru čovjekova života i tu određenu mjeru, dani dijele na dijelove. Svaki dan, za tebe – neprimjetno, uzima svoj dio od tvog života. I svaki čas sa svojim djelićem, nezadrživo bježi na svom putu. Dani kidaju tvoj život, sati krnje njegovo zdanje, a ti žuriš svome kraj, jer ti si dim.

Dani i sati kao razbojnici i lopovi potkradaju te i otimaju, a nit tvog života postupno se tanji i skraćuje. Dani predaju tvoj život pogrebu i sati ga polažu u grob, i zajedno s danima i satima tvoj život nestaje na zemlji.

Život koji živite danas, odlazi i leti na kraju tog istog dana, jer svaki dan žanje svoj dio od tvog života, i on odlazi s njim. Svaki dan se predaje smrti svoj dio, svaki sat stavlja u grob svoj udio, i to u brzom toku vremena odlaze, nestaju i pretvaraju se u ništa.

Kako brzo teku dani, kako brzo život prolijeće, – njemu nije moguće stati i stajati na jednom mjestu. Ako sunce stane na visini, a mjesec se se zaustavi na putu svome, tada je moguće zaustaviti vrijeme određeno za vaš život, – moguće je prestani ići ka kraju.

Sveti Efrem Sirijac

Naslovna fotografija: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori