Priopćenje za javnost Evangeličke (luteranske) crkve o istospolnim vjenčanjima

Nakon što su pojedini mediji izvijestili o vjenčanjima pripadnika LBGT zajednice u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi, priopćenjem se oglasio Biskupski ured ove crkve u kojem navode sljedeće:

Povodom objava i navoda u dijelu hrvatskih medija i internetskih portala, a poradi istinitog i jasnog informiranja javnosti priopćavamo:

Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj pozvana je prepoznavati znakove vremena, a ne prilagođavati se duhu vremena i to čini putem svojih vjernika i svećenstva koji njome upravljaju u Sinodi, a na temelju Svetoga Pisma i evangeličkih vjeroispovijednih spisa.

Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj je povijesna crkva koja ima uređene odnose s državom od Protestantskog patenta Franje Josipa I iz 1859. godine do danas i kao takva djeluje u sklopu ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske.

Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj, kao i sve Evangeličke crkve u Europi i svijetu temelje kršćanskog življenja nalazi u braku i obitelji. Bit kršćanstva počiva u trajnom odnosu prema Isusu Kristu, gdje Isus Krist djeluje u pojedincima i zajednici.

Agenda Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj (Knjiga liturgije i obreda) sadrži jedino obred vjenčanja za muškarca i ženu. Sukladno tome, brak u Evangeličkoj crkvi u Republici Hrvatskoj mogu sklopiti (biti vjenčani) samo muškarac i žena. Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj ne održava obred vjenčanja za osobe istoga spola niti ima uređeni obred blagoslova zajednice osoba istoga spola (koji je uređen građanskim zakonom) da bi ga kao takvog mogla vršiti. Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj može jedino moliti za osobe LGBT orijentacije kao što moli i za sve ljude očekujući da nas pokrije Božja milost jer svi smo grješnici kako nam to poručuje apostol Pavao: “Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu.” (Rimljanima 3, 23-24).

Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj ne može i ne odriče pravo građanima da putem svojih izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru uređuju pojedina područja svjetovnog življenja i uvijek će zagovarati zaštitu ljudskih i građanskih prava pozivajući na poštovanje dostojanstva svake osobe.

Branko Berić

biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj

U navedenom priopćenju Evangelička se crkva ipak nije ogradila od navodnih vjenčanja osoba koje se, rođene kao žene odnosno muškarci sada deklariraju suprotnim spolom. Dakle, kada se radi o vjenčanju ili blagoslovu braka transrodnih osoba, jasno je da se radi o vjenčanju ili blagoslovu braka pripadnika LGBT zajednice.

Isto tako. činjenica je da je đakonica Evangeličke crkve u Hrvatskoj u medijima izjavila da je vjenčala, odnosno blagoslovila istospolni brak što Evangelička (luteranska) crkva nikada nije demantirala.

Činjenica je također da je jedna od zaređenih svećenica Evangeličke (luteranske) crkve u Hrvatskoj i aktivistica za prava LGBT osoba u vrijeme zaređenja bila muškarac te da je ova praksa prihvatljiva kada se radi o svećenicima ove vjerske zajednice.

Podsjetimo također da su evangelici (luterani) bili i protiv referenduma o braku. Tada su u svome priopćenju naveli, umjesto da je brak zajednica muškarca i žene, sljedeće: “Brak je sveta stvar dviju osoba koje dijele svoje zajedništvo i nema veze sa ustavom”. 

IPA

Naslovna fotografija: ecrh.hr

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori