Deset principa odgoja djece pedagoga koji je odlučio umrijeti s djecom

Januš Korčak je čuveni poljski pedagog, pisac, lječnik i društveni djelatnik koji je tri puta odbio spasiti sebi život.

Prvi put to se dogodilo kada je Januš Korčak odlučio da ne emigrira u Palestinu pred okupaciju Poljske, da ne bi Dom siročadi prepustio sudbini na volju uoči strašnih događaja.

Drugi put – kada je odbio da bježi iz varšavskog geta. Treći puta je to bilo ovako: kada su svi štićenici Doma siročadi bili već u vlaku spremnom da krene u logor, Korčaku je prišao jedan SS časnik upitavši ga:

– Jeste li vi napisali „Kralja Matijuša“? Čitao sam tu knjigu u djetinjstvu. Nije loša knjiga. Slobodni ste.

– A djeca?

– Djeca nisu. Ali vi možete napustiti vagon.

– Grješite. Ne mogu. Nisu svi ljudi nitkovi.

Prisjetimo se njegovih deset princima odgoja djece:

1. Ne očekuj da tvoje dijete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želio da bude. Pomozi mu, da postane samosvojan čovjek, a ne tvoja kopija.

2. Ne traži od djeteta da ti plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem… to je zakon nepovratne zahvalnosti.

3. Ne sveti se djetetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak kruh. Jer što si posijao to će i nići.

4. Ne potcjenjuj djetetove probleme. Svakome je dat život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi, a može biti da mu je i teže, jer nema iskustva.

5. Ne ponižavaj ga

6. Ne zaboravi da su najvažniji čovjekovi susreti u životu – susreti sa djecom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom djetetu.

7. Ne muči sebe ako ne možeš nešto učiniti za svoje dijete. Sjeti se, djetetu je uvijek nedovoljno ako nije učinjeno sve.

8. Dijete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocjena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsanoj ljubavi majke i oca, raste, ne „naše“, ne „moje“ dijete, već duša koja nam je povjerena na čuvanje.

9. Nauči da voliš tuđe dijete. Nikada ne čini tuđem djetetu ono što ne želiš da čine tvom.

10. Voli svoje dijete uvijek – i kada je netalentirano, nesretno, odraslo. Razgovaraj s njim – raduj se, jer dijete je praznik, dokle god je s tobom. 

Poslušajte ovaj članak:

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori