Što nam može svijet kada je Krist Pobjednik


U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! (Iv. 16, 33)

Pobjednik svijeta, jedan i jedini, ovim riječima uči svoje sljedbenike da se ne boje svijeta.

Doista, svijet se čini vrlo jakim, ali nije li Onaj koji je stvorio svijet jači od svijeta?

Jako je strašan svijet za onoga koji ne zna da Bog vlada svijetom, i da ima moć održati ga u postojanju koliko god hoće, i vratiti ga nepostojanje kada hoće. Ali tko to zna, za njega svijet nije strašan.

U usporedbi s Kristom Gospodom, ovaj svijet je kao slabo tkivo, dok u Kristu Gospodu nema slabosti. Tko to ne zna, svijet mu je strašan, a tko to zna, taj se svijeta ne boji.

Svijet je pun nevolja, muka, grobova i mirisa truleži — tko će sve to podnijeti? Samo onaj koji ima jako srce. A jako srce ima samo onaj tko ima Krista u srcu.

Svijet nam je posudio tijelo, ali za to želi uzeti našu dušu. Ali kako će nas svijet pobijediti, ako stojimo kao vojnici Pobjednika svijeta?

Pobjednik svijeta daje nam oružje za borbu. Svojim primjerom uči nas borbi, razotkriva skrivenog neprijatelja, pokazuje put napada i odstupanja, podupire nas svojom rukom, zaklanja nas svojim krilom, hrani nas svojim životvornim tijelom i napaja svojom životvornom krvi, i još nas glasno bodri : ne bojte se!

Što nam dakle, braćo, može svijet kad je njegov poraz zapečaćen pobjedom Kristovom?

MOLITVA

Gospode, pobjedniče svijeta i naš pobjedniče, budi nam uvijek blizu, da se ne bojimo, i vodi nas, da uvijek budemo blizu Tebe srcem, umom i dušom. Vječna ti slava i hvala. Amen.

Autor: Nikolaj Velimirović (Prolog)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori