round silver and gold coins

Martin Luther: “O trgovini i lihvarenju”

Lutherov spis ‘O trgovini i lihvarenju’ je tiskan u lipnju 1524. godine.

Na početku spisa kaže da je bio “upozoren i zamoljen” da se osvrne na neke financijske prakse toga vremena “tako da neki, iako malobrojni, mogu biti spašeni iz ralja i ponora pohlepe”, te je popustio tome zahtjevu iako svjestan da su stvari otišle predaleko da bi se promijenile njegovim pisanjem.

“Prije svega, trgovci među sobom imaju zajedničko pravilo, to je njihov moto i temelj svih njihovih postupaka: prodat ću svoju robu što skuplje mogu.

Ovo oni smatraju svojim pravom.

Ali to znači otvoriti prostor pohlepi i otvaranje vrata i prozora prema paklu.

Vidi i ovo: Misli Martina Luthera o Bibliji

Što je to drugo nego reći: neću se obazirati na bližnjega dok god imam svoj profit i pohlepa mi je zadovoljena; što me briga ako to bližnjemu donese deset nedaća odjednom?

Pa vidite kako ovaj moto ide tako jasno i besramno ne samo protiv kršćanske ljubavi, nego također i protiv prirodnog zakona.

Što dobroga može biti u trgovačkom mešetarenju?

Što bi u njemu trebalo biti, osim grijeha, gdje je takva nepravda moto i pravilo?

Samim time trgovačko mešetarenje ne može biti ništa drugo nego krađa i pljačka drugih.

Jer temeljem toga, kad lupeško oko i pohlepna utroba zamijete da je nekom nužna njihova roba, ili da je kupcu potrebna i da je siromašan, oni se time okoriste i iz toga izvlače dobitak, ne gledajući na vrijednost robe, niti na vrijednost svoje usluge, niti na svoj rizik, već jednostavno na potrebu i oskudicu svoga bližnjega, ne da mu pomognu, već da je iskoriste za vlastitu korist i poskupe svoju robu koju bi ostavili na nižoj cijeni da nije potrebe njihovog bližnjeg.

I tako zbog njihove pohlepe, roba mora imati cijenu onoliko višu koliko je potreba bližnjega veća, tako da potreba bližnjega postaje obilježje i cijena robe.

Recite mi, nije li to nekršćanski i neljudski postupak?

Ne prodaje li se tako siromahu njegova potreba zajedno s robom?

Jer, budući da mora platiti toliko više za robu zbog svoje potrebe, to je isto kao da je morao kupiti svoju vlastitu potrebu.

Jer ne prodaje mu se jednostavna roba onakva kakva sama po sebi jest, nego s dodatkom i povećanjem čime ga se muči.

Vidite, ove i slične gadosti moraju uslijediti kada vrijedi načelo: prodat ću svoju robu što skuplje mogu.”

[Martin Luther, Von Kauffshandlung und Wucher, 1524.]

Koliko su ove Lutherove misli relevantne u našem suvremenom kontekstu?

Izvor: Evangelička crkvena općina Osijek

Trebamo vašu pomoć!

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori